Windows-patch maakt wifi op sommige laptops stuk

De nieuwste patch op Windows 11 en Windows 10 zorgt ervoor dat wifi op bepaalde laptopmodellen niet meer werkt. De specifieke update verwijderen lost het probleem op.

Er zit een lastige fout in de meest recente veiligheidsupdate (KB5033375) die Microsoft vorige week heeft uitgerold naar Windows 11 en Windows 10. Sommige gebruikers kunnen plots niet meer verbinding maken met een wifinetwerk of de stabiliteit van de verbinding is wispelturig. Microsoft heeft nog niet officieel een reactie gegeven, maar lijkt wel op de hoogte te zijn van het probleem.

De fout zit volgens het forum van Microsoft in netwerken die de 802.11r fast roaming-standaard ondersteunen en toestellen met sommige Qualcomm wifi-adapters. Sommige gebruikers klagen ook over wifiproblemen met MediaTek-chips. Dit doet vermoeden dat het een algemeen probleem is dat Microsoft zelf kan oplossen met een toekomstige patch.

Aangezien Microsoft zelf het probleem nog niets officieel heeft bevestigd, is de kans groot dat getroffen gebruikers nog even met het probleem zitten opgezadeld. De enige optie vandaag is het verwijderen van de specifieke veiligheidsupdate. Dit doe je als volgt:

  • Klik op de Start-knop
  • Selecteer Instellingen in de applicatielijst
  • Ga naar Windows Update via de rechterbalk  
  • Kies hier Geschiedenis van updates
  • Klik onderaan op Installatie van updates ongedaan maken
  • Zoek hier in de lijst naar KB5033375
  • Kies Installatie ongedaan maken

Je kan in theorie ook 802.11r uitschakelen op je laptop in plaats van de veiligheidsupdate verwijderen, maar dat raden we niet aan. Deze technologie laat de laptop toe om naadloos van access point naar access point connectie te maken wanneer je beweegt.

Nu is het wachten tot Microsoft het wifiprobleem aanpakt in de volgende patchronde. Tot dan mijd je beter KB5033375. Mocht die toch toevallig opnieuw automatisch installeren in tussentijd, herhaal dan bovenstaande stappen.

lees ook

Crasht Outlook bij jou? Zo rol je de nieuwste update terug

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home