Windows Mixed Reality wordt definitief begraven

Het Windows Mixed Reality-platform en daarbij horende apps zullen geen onderdeel meer uitmaken van toekomstige Windows-releases.

Microsoft heeft weer nieuwe applicaties toegevoegd aan de gevreesde lijst met niet-ondersteunde features toegevoegd. De opvallendste nieuwe naam is Windows Mixed Reality, een softwareplatform dat mixed reality-toepassingen ondersteunt binnen Windows 10 en 11. Applicaties zoals Mixed Reality Portal en SteamVR worden bijgevolg ook uit Windows verwijderd. Dat zal met toekomstige releases gebeuren.

Vandaag is de eerste Windows Insider bètaversie (build 26052) live gegaan bij testers zonder Windows Mixed Reality. Zij kunnen niet langer de headsets gebruiken, inclusief SteamVR en SteamVR Beta. Gebruikers kunnen hun headsets nog wel in Steam gebruiken tot november 2026 zolang ze hun machine niet meer na Windows 11 versie 23H2 updaten. Daarna is het definitief gedaan.

“Deze afschrijving heeft geen invloed op HoloLens”, voegt het bedrijf er nog snel aan toe.

Mixed reality in Windows

Windows Mixed Reality zag in 2017 het levenslicht om zijn stempel te drukken in de wereld van virtual reality. De brillen van onder andere HTC en Oculus (inmiddels omgedoopt tot Meta Quest) zorgden destijds voor vernieuwd enthousiasme rond de technologie omdat je op een laagdrempelige manier je huiskamer kon omtoveren tot een virtuele 3D-wereld. Microsoft wilde een stapje verder gaan en die virtuele wereld integreren in de fysieke wereld. Met het Mixed Reality-platform hoopte Microsoft fabrikanten van VR-apparaten te bereiken om gespecialiseerde hardware te ontwikkelen.

Het platform kwam nooit echt van de grond, mede omdat mixed reality tot op heden een nichetechnologie is gebleven. Ook de Metaverse-hype aangestuurd door Meta heeft daar nog maar weinig aan kunnen veranderen. Microsoft lijkt dus geen toekomst meer te zien voor mixed reality-toepassingen binnen Windows. Apple neemt het stokje nu over met de lancering van de Vision Pro-bril.

HoloLens

Binnen een bedrijfscontext heeft Microsoft virtual reality nog niet helemaal opgegeven. De softwarereus zal zijn HoloLens blijven ondersteunen. De brillen draaien niet op Windows Mixed Reality, maar op Windows Holographic. De bekendste klant van Microsoft HoloLens is het Amerikaanse leger, dat de brillen gebruikt om soldaten gevechtssituaties te laten trainen. Microsoft probeert ook nog steeds zijn Mesh-platform voor 3D-vergaderingen van de grond te krijgen.

lees ook

Nooit meer met warrig haar in een videocall: maak je eigen avatars in Teams


Dit artikel verscheen oorspronkelijk op 22 december 2023. De tekst kreeg een update met de recentste informatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home