Windows Kladblok ontsnapt niet aan AI-hype

Zeg niet Copilot, maar Cowriter

cowriter kladblok
Bron: X

Er zijn screenshots opgedoken van een AI-hulp voor Kladblok, genaamd Cowriter. Die helpt je met het herschrijven van je notities in het kladblok.

Microsoft is aan de lopende band AI-functies aan het uitrollen binnen Windows onder de noemer ‘Copilot’. Ook applicaties waar je het misschien minder van verwacht, zullen aan de beurt komen. Op X zijn screenshots gedeeld van een AI-integratie in Kladblok, de eenvoudige tekstverwerker in Windows. Die zal wel de naam ‘Cowriter’ krijgen in dit geval.

Cowriter

Cowriter zal suggesties doen om je notities te herwerken. Van langer of korter maken, tot de toon of format veranderen of zelfs helemaal herschrijven. De AI-assistent zal vlakbij de instellingenknop wonen. De gedeelde screenshots zijn niet afkomstig van Microsoft zelf, maar van een Windows Insider-gebruiker.

Dat betekent zoveel als dat Microsoft de feature wel aan het testen is, maar dat het nog geen garantie is dat het ook effectief zal uitrollen. Het is echter geen geheim dat de focus van Microsoft voor dit jaar vol op AI ligt, dus dat verhoogt de kans dat Cowriter met een toekomstige Windows-update zal uitrollen.

lees ook

Microsoft doorprikt geruchten over Windows 12: Windows 11 24H2 verschijnt in het najaar

Explain with Copilot

Daar blijft het niet bij, want Microsoft rolt nog een AI-functie voor Kladblok uit naar Windows Insiders. Met Explain with Copilot kan je een stuk tekst in je notities of snippets van code markeren en duiding vragen aan Copilot. De functie zal via het dropdownmenu te vinden zijn en Copilot luistert ook naar de sneltoetscombinatie Ctrl + E. Het is nog niet geweten wanneer deze functie naar alle Windows-gebruikers zou uitrollen.

copilot in kladblok
Bron: Microsoft

AI-integratie lijkt wat excessief voor een eenvoudige tekstverwerker zoals Kladblok, al heeft de applicatie de laatste jaren een grondige make-over gekregen. In 2022 kreeg Kladblok een donkere modus, begin 2023 volgden tabbladen en sinds kort kan Kladblok tekens tellen. Die andere notitieblok Wordpad zal dan weer definitief uit Windows verdwijnen.


Dit stuk verscheen origineel op 12 januari. De tekst kreeg een update met de recentste informatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home