Lenovo start verkoop van ’s werelds eerste laptop met een vouwbaar scherm

Lenovo ThinkPad X1 Fold

De Lenovo ThinkPad X1 Fold werd vorig jaar aangekondigd, maar sindsdien bleef het stil rond ’s werelds eerste laptop met een vouwbaar scherm. Lenovo lijkt nu klaar te zijn met het bijzondere toestel en start met de voorverkoop vanaf 1 oktober. Binnen enkele weken zou het toestel beschikbaar moeten zijn.

Vorig jaar voor de zomervakantie schudde Lenovo de technologiewereld wakker met de ThinkPad X1 Fold, ’s werelds eerste laptop met een vouwbaar scherm. De fabrikant toonde een prototype wat dicht bij de finale versie zou liggen die in 2020 op de markt zou komen. Eind 2019 mochten we exclusief met het toestel kort aan de slag, maar echt onder de indruk waren we toen niet.

Lenovo ThinkPad X1 Fold

Oorspronkelijk moest de Lenovo ThinkPad X1 Fold een van de eerste toestellen worden met Windows 10X, maar dat project werd op de lange baan geschoven door Microsoft. Lenovo heeft daarna het toestel omgebouwd naar Windows 10 Pro en heeft het design gefinaliseerd. Vanaf 1 oktober kan je in België en Nederland het toestel bestellen. Adviesprijs: 4.049 euro exclusief btw.  

MIL-STD-810H getest

Niet van je stoel gevallen bij het horen van de prijs? Prima, want de Lenovo ThinkPad X1 Fold bevat heel wat innovaties die bij ’s werelds eerste laptop met een vouwbaar scherm horen. Allereerst is er het scherm dat uit vijf lagen bestaat en ononderbroken over de hele binnenkant loopt. Onder het scherm zit een carbonplaat verwerkt die het toestel extra stevigheid geeft. Het OLED-paneel heeft een resolutie van 2.048 x 1.536 pixels, biedt 95% dekking van het DCI-P3-bereik en haalt een maximale helderheid van 300 cd/m².

Lenovo ThinkPad X1 Fold

Volgens Lenovo is de ThinkPad X1 Fold net als elke ander ThinkPad-toestel MIL-STD-810H getest. Situaties waarbij het bluetooth toetsenbord nog tussen de twee schermen zit en valt werd getest alsook druk in een laptoptas, zand en andere kleine zaken die het scherm kunnen beschadigen. Lees hier wat zo’n MIL-STD-test inhoudt en waarop je moet letten.

Windows 10 Pro

Door het gebrek aan Windows 10X heeft Lenovo Windows 10 Pro moeten tunen met extra software om het maximale te halen uit het vouwbare ontwerp. Zo krijg je een pop-up wanneer je het scherm een beetje vouwt om twee vensters te tonen (één links, één rechts) of om het scherm over de hele breedte te gebruiken. Alle andere softwaredetails analyseren we binnenkort in een uitgebreide test wanneer het toestel op de redactie toekomt.

Lenovo ThinkPad X1 Fold

Het toestel weegt 999 gram en de batterij zou volgens Lenovo 11 uur moeten mee gaan. Aan de binnenkant is er ruimte voor een Intel Core-chip, 8 GB LPDDR4X en tot 1 TB PCIe-opslag. Wie dat wil, kan 5G-connectiviteit toevoegen. Optioneel is een bluetooth minitoetsenbord beschikbaar en een actieve stylus.

Binnen enkele weken beschikbaar

In België en Nederland kan je het toestel vanaf 1 oktober vooraf bestellen. De laptop wordt enkele weken erna geleverd, een exacte datum is nog niet bekend. Lenovo brengt maar één model naar de SMB-markt in de Benelux en hangt daar een exotisch prijskaartje van 4.049 euro excl. btw aan vast. Welk specificaties dit model krijgt, is vooralsnog niet geweten. Lenovo deelt enkel mee dat het toestel wordt geleverd met ‘premium support’. In de VS start de basisversie van de Lenovo ThinkPad X1 Fold aan 2.499 dollar zonder taksen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home