Windows 11 verliest compatibiliteit met VirtualBox

Windows 11

De nieuwste testversies van Windows 11 werken niet meer in VirtualBox van Oracle. De software ondersteunt de minimumsysteemvereisten niet en Microsoft controleert daar voortaan strenger op.

Wie Windows 11 wil testen in een virtuele machine op z’n eigen systeem, kan daar voorlopig niet meer VirtualBox van Oracle voor gebruiken. VirtualBox is een populaire gratis oplossing, maar de software ondersteunt de minimum systeemvereisten opgelegd door Microsoft niet meer.

Windows 11 is officieel enkel compatibel met recente hardware. Microsoft eist een relatief moderne processor en een TPM 2.0-chip. Windows gebruikt de TPM-chip om beveiligingsfuncties te ondersteunen. Wanneer testversies in virtuele machines draaiden, zorgde Microsoft er echter voor dat Windows 11 niet controleerde op de compatibiliteit van de hardware. Dat gaf gebruikers de kans om het OS uitgebreider te testen, ook op oudere systemen.

Compatibiliteit verplicht

Met de recentste versies van het besturingssysteem maakt Microsoft komaf met die flexibiliteit. Windows 11 vereist een TPM 2.0-chip, of je het OS nu virtueel draait of niet.

Wie Windows 11 test met Oracle VirtualBox loopt zo prompt tegen een muur aan, ongeacht de achterliggende hardware van je pc. VirtualBox bevat immers geen TPM passthrough driver. De TPM-chip is met andere woorden onbeschikbaar voor virtuele machines in VirtualBox. Wie de nieuwste versie van Windows 11 wil installeren, krijgt daardoor een foutmelding.

lees ook

Test Windows 11 in Windows 10 met Hyper-V

Het probleem ligt bij Oracle. Andere tools zoals VMware Workstation, QEMU en de oplossing van Parallels ondersteunen TPM passthrough wel. Ook Hyper-V van Microsoft zelf is compatibel, al moet je een Generatie 2-VM aanmaken om van compatibiliteit te genieten. In een uitgebreide gids deden we eerder al uit de doeken hoe je Hyper-V correct configureert.

Oplossing in de maak

De ontwikkelaars achter VirtualBox werken momenteel aan een oplossing. Zodra ze een driver afwerken die de TPM beschikbaar stelt voor virtuele machines, is het probleem van de baan. Het is opvallend dat VirtualBox nog niet compatibel is, aangezien de minimumsysteemvereisten voor Windows 11 al een hele tijd beschikbaar zijn en alternatieven wel TPM passthrough ondersteunen.

Voor VirtualBox heb je ook na de lancering van de driver een host-systeem nodig dat een TPM 2.0-chip bevat. Dat is niet bij alle oplossingen het geval. VMware voorziet bijvoorbeeld een virtuele TPM-chip en daarmee is Windows 11 tevreden.

Streng in aanloop naar lancering

Microsoft lijkt erop te hameren dat gebruikers Windows 11 enkel op compatibele systemen installeren. Een propere installatie met ISO kan het probleem in principe omzeilen maar het lijkt er nu op dat gebruikers in dat geval al zeker geen functie-updates meer zullen krijgen op een niet-compatibel systeem. De uitrol van de afgewerkte versie van Windows 11 begint op 5 oktober en zal gefaseerd verlopen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home