Windows 11-update loopt helemaal in het honderd

blue screen

Blue screens, instabiele internetverbindingen en trage SSD’s… Een bloemlezing van de problemen die de meest recente Windows 11-update kan veroorzaken.

Microsoft rolde update KB5028185 uit op 11 juli. De update brengt naast de standaard beveiligings- en bugfixes ook de nieuwe functies van het de Moment 3-update van juni naar alle gebruikers. Windows updaten is altijd een spannend moment en voor veel gebruikers is de meest recente update op een horrorscenario uitgedraaid. Op Reddit regent het dan ook klachten over de nieuwste update.

Van blue screens tot trage SSD’s

Zo worden er onder meer meldingen gemaakt van instabiele internetverbindingen, zowel bij bekabeld als bij draadloos internet. Ook gedraagt bij sommige gebruikers het Verkenner-menu zich vreemd en kan het soms ongevraagd opduiken. Anderen kampen dan weer met tragere apps, langere opstarttijden of zelfs het blue screen of death als ze de update uitvoeren.

Daarnaast blijft ook het probleem met tragere SSD’s aanslepen. Dit probleem doet zich al sinds maart voor. Na, hoe kan het ook anders, een misgelopen update rapporteerden gebruikers veel lagere lees- en schrijfsnelheden. Vier maanden later is dat probleem niet verholpen en het lijkt ernaar dat dit met KB5028185 ook alleen maar erger geworden is.

Updaten of niet?

Heb je nu schrik gekregen om je Windows 11-pc bij te werken? Het is bij dergelijke bugs vaak moeilijk in te schatten hoe wijdverspreid ze zijn. Dat een update bij de ene gebruiker misloopt, betekent niet dat dat bij jou ook zal zijn. Bovendien installeren kleinere beveiligingsupdates zich vaak automatisch, indien je dit hebt ingesteld, dus mogelijk is de update al geïnstalleerd zonder dat je daar iets van hebt gemerkt. Via het menu Windows Update kan je zien of jouw apparaat helemaal up-to-date is.

Merk je toch dat je pc zich anders gedraagt na het installeren van KB5028185 of een toekomstige Windows-update? Dan is het mogelijk om een update weer terug te draaien. Kijk bij Geschiedenis van updates welke update je het laatst geïnstalleerd hebt en verwijderd deze indien mogelijk. Dit kan je apparaat dan wel weer kwetsbaar maken voor beveiligingsbugs die door de update gedicht zijn.

windows updategeschiedenis
In de updategeschiedenis van Windows zie je welke versie je het laatst geïnstalleerd hebt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home