Windows 11 Moment 3-update wordt stiekem automatisch geïnstalleerd, wat voor problemen zorgt

Windows 11

De update wordt bij sommige gebruikers spontaan geïnstalleerd, terwijl dat altijd optioneel moet zijn.

De Moment 3-update voor Windows 11 bevat een aantal nieuwe, leuke functies, maar zo’n grotere update is doorgaan optioneel en wordt niet automatisch geïnstalleerd. Op die manier geeft Microsoft zichzelf wat tijd om eventuele bugs plat te trappen voordat de update naar iedereen wordt uitgerold.

Nu blijkt dat de Moment 3-update toch automatisch wordt geïnstalleerd zonder dat gebruikers daarachter vragen. Binnen het Windows-forum melden gebruikers dat de update direct startte met downloaden nadat ze op de Naar updates zoeken-knop klikken. Andere klagen dan weer dat zelfs zonder de knop aan te raken de update werd geïnstalleerd. Of IT-teams binnen organisaties met een updatebeleid ook problemen ondervinden, is niet duidelijk.

WindowsLatest deed de test met een virtuele machine en kon het probleem reproduceren. Wanneer je op de knop klikt om naar updates te zoeken, verschijnt die direct in beeld en start de installatie. Onmiddellijk de update pauzeren verwijst de Moment 3-update naar de lijst met optionele updates. Daar hoort de update standaard te verschijnen. Mogelijks gaat het hier om een bug en volgt er binnenkort een patch van Microsoft om het probleem te mitigeren.

Lijst met bugs

De Windows 11 Moment 3-update bevat namelijk nog wat bugs waaronder een niet-functionerende Microsoft Store voor sommige gebruikers. Andere klagen dan weer dat hun pc niet meer opstart uit slaapstand na het installeren van de update of dat de ventilator plots maximaal blaast. Sommige gebruikers melden dat een extern toetsenbord niet meer wordt herkend.

Wie de update wil terugdraaien, moet op zoek naar KB5026446 om die te verwijderen:

  • Klik op Start, daarna Instellingen en vervolgens Windows Update in de linkerbalk.
  • Kies Geschiedenis van updates en kies daar Installatie van updates ongedaan maken.
  • Zoek in de lijst naar bovenstaande update en kies Installatie ongedaan maken achter het juiste item.
  • Herstart je pc om de bewerking definitief te maken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home