Windows 11 verbant externe (onveilige) printerdrivers en updatet ze voortaan zelf

windows 11 updates

Microsoft activeert een universele eigen printerdriver die het zelf updatet in Windows 11. Dit moet ervoor zorgen dat printen veiliger wordt.

De traditionele printerdriver wordt naar de eeuwige jachtvelden gestuurd. In de nieuwste Windows 11 Insider testversie zit een nieuwe modus om veiliger te printen. Wanneer je die activeert, kan je de nieuwe moderne print stack gebruiken met een plug-and-play-ervaring.

Volgens Microsoft is dat niet alleen gebruiksvriendelijker, het is ook veiliger dan OEM-drivers. Microsoft heeft nu zelf in de hand wanneer er een kwetsbaarheid is, om die te dichten. Nu was je vaak afhankelijk van externe printerdrivers van fabrikanten en hoe snel die werden geüpdatet, als dat al gebeurt.

Wie een Windows Insider is en een Windows 11 previewversie draait, kan de nieuwe optie vandaag aanvinken.

  • Stap 1: Groepsbeleid vinden in Windows 11

    Open Verkenner en ga naar de C-schijf. Dubbelklik op de Windows-map, daarna op de map System32 en zoek het bestand gpedit (niet gpedit.dll). Dubbelklik erop om de Editor voor lokaal groepsbeleid te openen.

  • Stap 2: Groepsbeleid aanpassen

    Navigeer naar Computerconfiguratie, Beheersjablonen en klik op de map Printers. Hier vind je een regel met Configureer Windows veilig printen. Dubbelklik op deze regel en kies Ingeschakeld linksboven. Bevestig met OK.

Vanaf nu is Windows 11 opnieuw wat veiliger. Er is wel een belangrijke kanttekening: de printerdriver is voorlopig enkel compatibel met Mopria-gecertificeerde printers. HP, Brother, Canon of Epson hebben honderden modellen die compatibel zijn.

Heb je een printer die vijf of tien jaar oud is? Zoek dan het producttype na of die Mopria-gecertificeerd is om zeker te zijn. Is dat niet het geval, dan zal je in de toekomst toch nog altijd nieuwe drivers moeten installeren. Als die al beschikbaar zijn, mogelijk is je printer een gevaar voor je thuisnetwerk vandaag en is een upgrade aan de orde.

Microsoft plant deze functie volgend jaar naar alle Windows 11-machines uit te rollen. Wie nog geen Windows Insider is of liever niets aan het groepsbeleid verandert, heeft nog even geduld nodig.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home