Windows 11 2022 Update doet Intel audiodrivers crashen

blue screen windows 11 Intel

Een blue screen of death na het updaten van Windows 11? Dat is een gevolg van verouderde Intel Smart Sound Technology audiodrivers.

Vrijwel onmiddellijk nadat Microsoft de Windows 11 2022 Update uitrolde naar het grote publiek, kwamen de eerste meldingen van gecrashte pc’s binnen. Op de supportpagina van Microsoft lezen we dat de update een blue screen kan veroorzaken bij pc’s met een elfde generatie Intel Core-processor en een verouderde versie van de ingebouwde Smart Sound Technology audio driver.

lees ook

Windows 11 2022 Update getest: slepen, tabs en andere inhaalbewegingen

Dit probleem is overigens niet nieuw en deed zich ook al voor bij de initiële uitrol van Windows 11. Microsoft raadt dan ook ten strengste aan om eerst je audiodrivers te controleren alvorens te upgraden naar de nieuwste versie. Welke versie van Intel Smart Sound Technology in jouw apparaat zit, vind je onder Apparaatbeheer > Systeemapparaten > IntcAudioBus.sys.

Draai je versie 10.29.0.5152 of 10.30.0.5152, dan zijn de audiodrivers te oud om de update naar Windows 11 2022 te kunnen bolwerken. Je dient dan te zoeken naar driverupdates via de fabrikant van je pc. De minimumvereiste is versie .00.5714; het maakt niet uit of je een 10.29 of 10.30 driver hebt. Microsoft heeft automatische updates voorlopig gepauzeerd op Windows-apparaten met verouderde hardware.

Grafische kaarten

De Windows 11 2022 Update lijkt in zijn eerste week heel wat brokken te maken. Nvidia rapporteerde een issue met hun GeForce-grafische kaarten die plots zeer matige grafische prestaties afleverden. Daar rolde de fabrikant inmiddels al een software-update voor uit.

Door al die problemen zou je geneigd zijn de update nog even links te laten liggen. Maar dan zou je heel wat boeiende nieuwe Windows-functionaliteiten mislopen. Mits je de juiste voorbereidingen neemt, zou de update vlot moeten verlopen op je appara(a)t(en).

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home