Windows 11 22H2 update: de meest handige nieuwe functies

Windows 11 22H2

De eerste grote feature-update voor Windows 11 staat in de startblokken. Deze functies komen met de 22H2-update naar Windows 11.

Microsoft zal Windows 11 22H2, of gewoon Windows 11 2022 Update, naar alle waarschijnlijkheid vanaf 20 september beginnen uitrollen. De update wordt op dit moment nog uitvoerig getest in het Windows Insiders-kanaal om bugs te elimineren voor de lancering. Windows 11 22H2 is de grootste update die Windows 11 tot heden heeft gekregen, met een palet aan nieuwe gebruiksfeatures.

We overlopen de meest handige functies die de gebruikservaring van Windows 11 aanzienlijk zullen verbeteren. Deze lijst kan tot op de feitelijke uitrol van Windows 11 22H2 nog wel wijzigen.

lees ook

Windows 11 review: mooier en (meestal) beter

Start-menu

Het Start-menu van Windows doorstond al grote veranderingen, maar de verbouwingen zijn nog niet afgerond. Windows 11 22H2 voegt enkele nieuwe opties toe aan het Start-menu. Zo zal je mappen kunnen aanmaken om applicaties in te bundelen en kan je meer applicaties en instellingen vastzetten.

Drag & drop taakbalk

Een functie waar al sinds dag één grote vraag naar is onder Windows 11-gebruikers. Microsoft haalde tot ieders frustratie de drag & drop-functionaliteit uit de taakbalk. Windows 11 22H2 zal deze in alle eer herstellen. Met drag & drop kan je apps vastmaken aan de taakbalk door ze er simpelweg naar te slepen, en bestanden sneller toevoegen aan de juiste map. Zit je taakbalk vol, dan kan je de overtollige apps bundelen in een Overflow-map.

Taakbalk voor tablets

Voor eigenaars van een hybride laptop krijgt de taakbalk nog een aanpassing. Microsoft test namelijk een vernieuwde taakbalk in tabletmodus. Wanneer je het scherm van je hybride kantelt of loskoppelt om als tablet te gebruiken, zal de taakbalk automatisch inkrimpen om schermruimte te besparen. Naast een aangepaste interface wil Microsoft met verbeterde ondersteuning voor schermaanrakingen Windows 11 tabletvriendelijker maken.

windows taakbalk tablets
Bron: Microsoft

Verkenner

Windows Verkenner krijgt een vleugje Edge. Microsoft introduceert een zeer gelijkaardige tabsfunctie om mappen en bestanden te groeperen. Klik je met je rechtermuisklik op een bestand, zal je meer opties te zien krijgen zoals het aanduiden van favoriete bestanden. Tenslotte test Microsoft contextuele suggesties in Verkenner.

Taakbeheer

De Taakbeheer-app krijgt een visuele opfrissing om het geheel overzichtelijker en aantrekkelijker te maken. De submenu’s blijven hetzelfde (Processen, Prestaties, App-geschiedenis), maar worden voortaan in een hamburgermenu en met icoontjes weergeven.

Hardware-indicatoren, Snap Layouts en Spotlight

De hardware-indicatoren voor bijvoorbeeld audiovolume, schermhelderheid en media zijn herontworpen om ze meer te laten opgaan in de achtergrond. Schakel je via de instellingen de lichte of donkere modus in, dan zullen de indicatoren zich daar voortaan aan aanpassen, net als aan de lay-out van het vergrendelingsscherm. Dat vergrendelingsscherm zal er helemaal anders uitzien op desktopapparaten.

Ook de manier om Snap Layouts in te richten wijzigt lichtjes. Met de sneltoetscombinatie Win + Z open je de Snap Layouts om meerdere applicaties te verdelen over je scherm. Wil je de schermverhoudingen tussen de applicaties aanpassen, dan zullen de geknipte vensters wazig worden en het icoon van de gehuisde app tonen.

lees ook

Windows 11 Home, Pro en Enterprise: welke versie past bij jouw onderneming?

Levendige instellingen

Het instellingenmenu gaat een visuele opfrissing krijgen met meer illustraties in de menu’s en geanimeerde icoontjes. Als je de cursor op een icoontje houdt, dan zal een korte animatie worden afgespeeld. Het heeft maar weinig praktische meerwaarde, maar het brengt wat extra leven in de brouwerij.

windows instellingen
Bron: Microsoft

Energiezuinige updates

Microsoft denkt ook aan het klimaat en wil de installatie van updates energiezuiniger maken. Automatische updates worden uitgevoerd wanneer je apparaat toegang heeft tot duurzamere energiebronnen. Je zal de updates nog steeds manueel kunnen blijven uitvoeren via de instellingen (onder het menu Windows Update). Ook maakt Microsoft het eenvoudiger om updates in hetzelfde menu weer terug te trekken.

Tenslotte brengt Windows 11 22H2 ook nieuwe beveiligingsfuncties, betere ondersteuning voor bluetoothapparaten en printers, en een vlottere stembediening met zich mee. Een overzicht van Windows-updates vind je hier terug.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home