Microsoft wil Windows 11 een beetje tabletvriendelijker maken

windows tablets

Microsoft voert tests uit met een aangepaste taakbalk voor hybride laptops in tabletmodus. Eerdere tests gaven nog niet het verhoopte resultaat.

Hybride laptops die zowel als laptop of als tablet kunnen gebruikt worden winnen aan populariteit. Ze combineren de draagbaarheid van een tablet met de kracht van een laptop. Windows heeft echter nog moeite met zich goed te presenteren op een tabletscherm. Daar probeert Microsoft wat aan te doen met een aangepaste taakbalk voor Windows 11.

Wanneer de laptop overschakelt naar de tabletmodus, vouwt de taakbalk zichzelf toe om de beschikbare ruimte optimaal te benutten. Dan beperkt de info in de taakbalk zich ook tot de tijd en het batterijniveau. Klap je de taakbalk uit, dan zie je de apps en widgets die je aan de taakbalk hebt vastgemaakt. Naast de visuele weergave is ook de controle van de taakbalk verder geoptimaliseerd voor aanraakschermen.

windows 11 taakbar tablet
Bron: Microsoft

De vernieuwde taakbalk is beschikbaar via het Windows Insiders-kanaal en kan ook enkel geïnstalleerd worden op hybride laptops die Windows 11 draaien. Het is al de tweede testperiode die Microsoft uitvoert met de tablettaakbalk. In februari stond Microsoft al op het punt om deze uit te rollen, maar na de testfase bleek dat er nog werk op de plank lag.

Geanimeerde iconen

Een andere nieuwigheid die Microsoft bij het Insiders-publiek wil testen is wel beschikbaar voor alle typen Windows 11-laptops. Het instellingenmenu gaat een visuele opfrissing krijgen met meer illustraties in de menu’s en geanimeerde icoontjes. Als je de cursor op een icoontje houdt, dan zal een korte animatie worden afgespeeld.

Een voorsmaakje krijg je in de GIF hieronder. Het heeft maar weinig praktische meerwaarde, maar het brengt wat extra leven in de brouwerij.

geanimeerde instellingen
Bron: Microsoft

Wanneer deze features uitrollen naar het grote publiek, is nog niet bekend. Mogelijk maakt dit al deel uit van de aankomende Windows 11 2022 update. Vanaf 2023 wil Microsoft overstappen op regelmatigere feature-updates.

lees ook

Windows 11 22H2 update: de meest handige nieuwe functies

Laatst bijgewerkt op 12/09/2022.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home