Aantal gebruikers Windows 11 stijgt, maar kloof met Windows 10 blijft groot

windows 11

Windows 11 blijft het moeilijk hebben om gebruikers te overtuigen de overstap te maken. Ook het stopzetten van Windows 7 en 8.1 heeft niet voor een schokgolf gezorgd.

Statcounter houdt de marktverhoudingen van de verschillende Windows-versies bij. In de recentste cijfers van januari 2023 zien we dat Windows 11 vandaag op achttien procent van de apparaten geïnstalleerd staat. Daarmee heeft Windows 11 op een maand tijd weer een procentpuntje gewonnen; bij de jaarwisseling stond de teller op (afgerond) zeventien procent.

De kloof met Windows 10 blijft zeer groot. De voorloper van Windows 11 heeft nog steeds een dominant marktaandeel van tegen de 68 procent en is zelfs nog een procentpunt vooruitgegaan in januari. Twee op drie gebruikers blijft vasthouden aan Windows 10, ondanks dat de nieuwe versie al meer dan een jaar uit is. Microsoft zal er stilaan de haren van willen uittrekken.

lees ook

Windows 11-gebruikers krijgen vanaf nu automatisch versie 22H2 aangeboden

Dat gezegd zijnde zal het marktaandeel van Windows 10 nu wel onvermijdelijk beginnen slinken. Microsoft heeft per 31 januari de verkoop van nieuwe Windows 10-licenties stopgezet. Wie nu Windows 10 nog niet heeft geïnstalleerd, zal dat dus ook niet meer kunnen doen. Maar wie er wel op tijd bij was hoeft zich niet te haasten om het systeem te upgraden, want Windows 10 geniet van ondersteuning tot oktober 2025.

Van Windows 7 naar Windows 11, of toch Windows 10?

Het is wel opvallend dat Windows 10 toch nog lichtjes gestegen is deze maand. Dat heeft te maken met het definitieve einde van de Extended Security Updates voor Windows 7 en Windows 8.1. Microsoft had gehoopt dat deze gebruikers meteen de overstap naar Windows 11 zouden maken, maar sommige bedrijven verkiezen nog eerst de tussenstap met Windows 10.

Dat is zeer waarschijnlijk een gevolg van de strenge systeemvereisten voor Windows 11, waaraan een groot deel van oudere Windows 7-apparaten simpelweg niet meer kan voldoen. En ja, nog steeds 9,5 procent van de Windows-gebruikers blijft bij Windows 7 ondanks er geen updates meer komen.

Bekijken we de cijfers van Statcounter voor België dan zijn de verhoudingen minder scherp, maar toch ook nog altijd ruim in het voordeel van Windows 10. 66 procent gebruikt Windows 10, tegenover 28 procent Windows 11. De niet meer ondersteunde versies zijn gelukkig zo goed als uitgefaseerd: Windows 7 haalt nog maar 2,8 procent.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home