VESA lanceert DisplayPort 2.1a: 8K, 240 Hz en langere kabels

displayport

VESA stelt de DisplayPort 2.1a-standaard voor. Die omvat specificaties voor de DisplayPort-standaard waarmee meer resoluties en langere kabels mogelijk zijn.

De Video Electronics Standards Association (VESA) stelt op CES DisplayPort 2.1a voor. Die nieuwe standaard voor DisplayPort komt met een DP54 Ultra-high bitrate (UHBR)-kabel en die kan dubbel zo lang zijn als zijn voorganger. Met DisplayPort 2.1 a stijgt de passieve kabellengte van één naar twee meter. De nieuwe kabels hebben een doorvoersnelheid van 54 Gbps. Verder laat de standaard flexibelere combinaties van hogeresolutie-schermen toe. Je kan voortaan 8K en 2K aan 240 Hz combineren, of 8K en 4K aan 120 Hz.

Toekomstkabel

VESA stoomt DisplayPort zo klaar voor de toekomst, al zal het nog enige tijd duren voor de juiste hardware wijdverspreid is. Zowel schermen als computers moeten DisplayPort 2.1a immers ondersteunen. Nvidia lanceerde pas z’n GeForce 40 Super-GPU’s, en die houden het nog op DisplayPort 1.4a. Hetzelfde geldt voor pas aangekondigde schermen. Vermoedelijk moeten we nog zeker op een volledig nieuwe GPU-generatie wachten voor de standaard en dus de langere kabels alomtegenwoordig worden.

De nieuwe standaard is in ieder geval een stap in de goede richting voor DisplayPort. De langere kabels zullen meer flexibele bureau-indelingen faciliteren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home