USB 4 2.0 haalt maximale snelheden tot 120 Gbps

usb 4 2.0

De nieuwe USB-standaard is dubbel zo snel dan zijn voorganger, en kan zelfs data overdragen aan 120 Gbps. De eerste producten zullen wel nog even op zich laten wachten.

Het USB-IF heeft USB 4 2.0 officieel gepubliceerd. Dat betekent dat de nieuwste standaard beschikbaar is voor fabrikanten om in hun producten te verwerken. USB 4 2.0 belooft hogere snelheden voor het uitwisselen van data.

In tweerichtingsverkeer kan USB 4 2.0 een maximale snelheid halen van 80 Gbps, het dubbele van wat de huidige USB 4-standaard kan halen. Moeten de dataoverdracht slechts in één richting plaatsvinden, bijvoorbeeld wanneer je een pc aansluit op een monitor, dan is een snelheid van 120 Gbps zelfs mogelijk. USB-4 2.0 is ook compatibel met DisplayPort 2.1.

lees ook

EU verplicht USB-C voor elektronische apparaten vanaf december 2024

Nieuwe kabels, nieuwe logo’s

Versie twee gebruikt dezelfde USB-C-poorten en is achterwaarts compatibel met oudere hardware. Kabels die de huidige 40 Gbps-standaard ondersteunen, zouden vanaf USB 4 2.0 ook snelheden van 80 Gbps per seconde moeten halen.

Met de introductie van een nieuwe standaard zullen echter ook nieuwe kabels op de markt komen. Om consumenten te helpen de bomen door het bos nog te zien, ontwikkelde USB-IF nieuwe logo’s om de kabels van elkaar te onderscheiden. Fabrikanten kunnen de logo’s gebruiken om het aantal Gbps en aantal watts te communiceren. Gecertificeerde producten krijgen een uniek logo.

usb 4 logo
Bron: USB-IF

Fabrikanten zijn echter niet verplicht om die logo’s te gebruiken. Ook betekent het publiceren van de standaard niet dat we onmiddellijk kabels en electronica moeten verwachten die USB 4 2.0 ondersteunen. Dit zal volgens USB-IF nog zeker twaalf tot achttien maanden duren.

Thunderbolt

Daags na de publicatie van USB 4 2.0 maakt Intel meer details bekend over de nieuwste generatie van Thunderbolt. Die zal gebruik maken van dezelfde hardware als USB-4, deelt de compatibiliteit met DisplayPort en belooft eveneens snelheden tot 120 Gbps. Intel zal de nieuwe standaard, die Thunderbolt 4 versie 2 of Thunderbolt 5 zal heten, ergens in 2023 officieel onthullen.


Laatst bijgewerkt op 20/10.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home