Lancering VESA DisplayPort 2.1 versterkt band met USB-C en USB4

displayport

VESA heeft deze week versie 2.1 van de DisplayPort-standaard vrijgegeven. Opvallend is dat alles met DisplayPort 2.0 automatisch compatibel is.

De Video Electronics Standards Association (VESA), verantwoordelijke voor de specificaties van onder andere videoconnectiviteit, heeft de specificaties bekend gemaakt van DisplayPort 2.1. De focus ligt vooral op efficiëntie en compatibiliteit met versie 2.0.

Nog belangrijker: alle randapparatuur die DisplayPort 2.0-gecertificeerd zijn, ontvangen nu automatisch het DisplayPort 2.1-label. Apparaten zoals docking stations, grafische kaarten, monitoren of kabels komen hiervoor in aanmerking.

De nieuwe DisplayPort 2.1-specificatie voegt niets toe aan versie 2.0, maar breidt verbeterde compatibiliteit uit naar USB4 met onder andere DisplayPort Alt Mode (DisplayPort over USB-C). Er is ook sprake van een verbeterde efficiëntie van de datastromen over USB4. Alle details vind je in publicatie van de nieuwe standaard.

VESA-topman Alan Kobayashi claimt dat DisplayPort 2.1 genoeg bandbreedte ondersteunt voor nagenoeg elke praktische toepassing die je maar kan bedenken.

Nieuwe kabels

De nieuwe standaard heeft een impact op de kabelspecificaties. Met DisplayPort 2.1 mikt VESA op een verbeterde capaciteit en langere kabellengtes tot meer dan twee meter. Gecertificeerde DP40-kabels leveren vier lijnen aan 10 Gbps voor een maximale snelheid van 40 Gbps. DP80-kabels leveren vier lijnen van 20 Gbps voor een totaal van 80 Gbps.

Volgens geruchten zullen de nieuwe AMD GPU’s (RDNA 3) ondersteuning bieden voor DisplayPort 2.1. De recent gelanceerde Intel-GPU’s ondersteunen versie 2.0, wat nu betekent dat ze ook automatisch DisplayPort 2.1 ondersteunen. Nvidia parkeert voorlopig op DisplayPort 1.4 met de nieuwste Ada LoveLace grafische kaarten met de recent aangekondigde RTX 4090 op kop.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home