‘Microsoft vereist minimum 16 GB RAM voor AI-pc’s en 40 TOPS rekenkracht’

copilot windows

Elke fabrikant die een Windows AI-pc wil afleveren, heeft minimaal 16 GB RAM nodig en 40 TOPS aan GPU- of NPU-rekenkracht volgens een nieuw rapport.

Om een AI-pc vlot te laten werken, noteert Trendforce dat Microsoft een minimum van 16 GB RAM vereist bij pc-fabrikanten. Windows 11 heeft vandaag minimaal 4 GB RAM nodig. Naast extra geheugen meldt het rapport ook dat elke AI-pc minimaal 40 TOPS aan rekenkracht aan boord heeft. Dat kan via de geïntegreerde GPU of via een aparte NPU zoals in de nieuwste Intel Core Ultra-chips het geval is.

Desktop-pc’s kunnen handig het geheugen upgraden van hun pc om te voldoen aan de minimumspecificatie. Voor laptops is dat vaak moeilijker omdat heel wat modellen het geheugen vast op het moederbord solderen. Upgraden is dan niet mogelijk zonder een nieuw toestel te kopen.

Dit is een gunstige ontwikkeling voor geheugenproducenten zoals Samsung of Micron, die een moeilijk 2023 hebben doorstaan. 16 GB RAM als norm is al iets, maar het rapport vermeldt ook de hogere snelheid van LPDDR5x (7.500 – 8.533 Mbps) om de Copilot AI-assistent soepeler te laten functioneren. De meeste laptops tegenwoordig worden nog met standaard DDR5 (4.800 – 5.600 Mbps) geleverd.

Meer rekenkracht via GPU of NPU

De hogere systeemvereisten om als AI-pc door het leven te gaan, zijn nodig om de Microsoft Copilot AI-assistent snel en vlot te draaien. Daarom de 40 TOPS aan rekenkracht. Trendforce spreekt over ‘ongeveer’ die hoeveelheid aan rekenkracht. De recent aangekondigde Intel Core Ultra-chips (Meteor Lake) leveren maximaal 34 TOPS. De opvolger van deze chips, Intel Lunar Lake, zou de AI-prestaties verdrievoudigen.

AMD heeft met de Ryzen 8000-reeks genoeg rekenkracht (45 TOPS) terwijl Qualcomm met zijn nieuwe Snapdragon X Elite-platform ook rond de 45 TOPS levert.

lees ook

Wat is een AI-pc (niet) en moet je er überhaupt van wakker liggen?

Het spreekt voor zich dat dit jaar elke chipfabrikant de AI-capaciteiten zal benadrukken. Mogelijk kondigt Microsoft ook binnenkort de officiële systeemvereisten aan om Copilot AI optimaal te gebruiken. Het geeft AMD, Intel en Qualcomm alleszins een extra troef om nieuwe chips in de toekomst een aparte NPU krachtiger te maken, of via de geïntegreerde GPU.

Tot slot kunnen vragen we ons af of er nog wel sprake is van Windows 12? Met alle AI-toepassingen in Microsoft Copilot, lijkt het ons meer aangewezen om Windows 11 aan te houden en sterk te focussen op de AI-assistent. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home