Synology lanceert DiskStation DS423+ met Intelprocessor

Synology zet de DS423+ in de markt. Voor die bescheiden NAS laat de fabrikant AMD even links liggen. Binnenin zit een bescheiden en iets oudere Intel-chip, wat in theorie goed nieuws is voor multimedia-gebruikers.

Synology lanceert de DiskStation DS423+. Dat is een relatief bescheiden NAS met vier 3,5 inch-bays zonder ruimte voor uitbreiding. Het toestel is zo geschikt voor de enthousiasteling of kleine ondernemingen. Synology kiest er intussen haast naar traditie voor om de kaart van de innovatie te laten liggen, al maken de verdere specificaties deze NAS wel geschikter voor mediagebruikers dan andere recent geïntroduceerde toestellen.

Oude Intel-chip

Dat komt omdat Synology niet voor een AMD-processor kiest, maar voor een exemplaar van Intel. De Intel Celeron J4125 is een lichte quadcore-chip die al sinds eind 2019 op de markt is en een jaar later in de DS1520+ verscheen. De processor is bijlange geen krachtpatser, maar onderscheid zich door de ingebouwde UHD Graphics 600. Daarmee kan deze chip aanzienlijk vlotter multimedia transcoderen dan de AMD Ryzen R1600 en gelijkaardige AMD-chips die Synology voor zijn kmo-line-up omarmt.

Waarom Synology het opnieuw vertikt om een recentere chip uit het Intel-portfolio te kiezen, is onduidelijk. De fabrikant hoeft zeker niet telkens voor de allermodernste processors te kiezen, maar de Celeron J line-up kreeg begin 2021 nog een update met chips die over de hele lijn superieur zijn.

DSM

De nieuwe NAS komt zoals andere Synology-toestellen met het krachtige DiskStation Manager (DSM)-besturingssysteem. Dat maakt beheer eenvoudig en brengt ondersteuning voor interessante functionaliteit met zich mee. Denk aan ingebouwde back-up-capaciteiten, ondersteuning voor IP-camera’s en meer.

DSM komt ook met een ingebouwde hypervisor, maar veel virtuele machines moet je op deze NAS niet draaien. Synology verscheept het toestel met 2 GB aan gesoldeerd RAM-geheugen. Dat is uitbreidbaar tot 6 GB via een enkele DIMM-sleuf. Verder heeft deze NAS ruimte voor twee NVMe-SSD’s, die als snel cache-geheugen kunnen dienen. Naar traditie voor toestellen uit deze categorie stopt Synology enkel 1 GbE in de NAS. Ook dat vinden we een beetje vreemd: de concurrentie begint 10 GbE stilaan toch als standaard te omarmen. Voor een toestel met deze specificaties verwachten we dat 1 GbE echt wel volstaat

Geen sprong vooruit

De Synology DiskStation DS423+ lijkt een capabele NAS en een welkom alternatief voor toestellen met AMD Ryzen-chip en dus zonder ingebouwde grafische component. DSM (7.x) maakt NAS-toestellen van Synology heel krachtige en bruikbare servertjes die meer zijn dan opslaghubs. Voor tal van lichte scenario’s vermoeden we dat de DS423+ erg geschikt is, en al zeker wanneer je veel multimedia wil opslagen. Toch missen we iets recentere hardware om echt helemaal enthousiast te worden. De DS423+ lijkt immers heel weinig te verschillen van de DS420+.

Het toestel is per direct beschikbaar, al moeten we in de praktijk nog even zoeken voor we een exemplaar vinden. Reken op een richtprijs van ongeveer 480 euro excl. btw.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home