Synology lanceert langeverwachte bèta van DiskStation Manager 7.0

Het heeft iets langer geduurd dan verwacht, maar wie wil kan vanaf vandaag aan de slag met DSM 7.0. Synology lanceert het drastisch hervormde besturingssysteem voor zijn NAS- en Serveroplossingen in bèta en raadt een upgrade van productie-omgevingen voorlopig af.

Sinds het einde van 2019 laat Synology zijn gebruikers al uitkijken naar DSM 7.0. Een jaar later is het zo ver: De Thaiwanese NAS-specialist lanceert vandaag de previewversie van DiskStation Manager 7.0. De upgrade brengt enkele visuele verbeteringen maar voegt vooral onder de motorkap heel wat extra functionaliteit toe.

“Met DSM 7 passen we heel wat onderliggende componenten van het OS aan, zei Rosiel Lee, General Manager bij Synology, daar pas nog over. “Verder introduceren we belangrijke verbeteringen inzake bruikbaarheid, prestaties en betrouwbaarheid en pasten we grote stukken software aan om toekomstige ontwikkeling te ondersteunen.” Synology noemt DSM 7 zonder verpozen zijn grootste update tot nu toe.

Zelf testen

Lee gaf al aan dat de update eerst grondig getest moest worden voor algemene beschikbaarheid aan de orde komt. Wie interesse heeft, kan nu deelnemen aan de bètatest. Wij installeerden DSM 7 alvast op een virtuele DiskStation voor een eerste blik.

lees ook

Van kmo tot enterprise: Synology wil overal meespelen

Heb je een Synology-NAS? Dan kan je zelf ook aan de slag via de Virtual Machine Manager. Een image om te testen vind je hier. Let op: download en installeer DSM 7 niet op een NAS in een productie-omgeving. Na installatie is het onmogelijk om terug te gaan naar DSM 6.2 en de beschikbaarheid van toepassingen voor de bètaversie is momentele beperkt.

Nieuwe stijl en veiligere login

Na de installatie vallen eerst en vooral de vernieuwde visuele elementen op. De stijl van DSM 7 is herkenbaar maar moderner. Het logincherm oogt actueler en icoontjes zijn over het algemeen een stuk frisser. Synology heeft het framework achter de loginprocedure bovendien herwerkt zodat het veiliger is en tweefactorverificatie eenvoudiger wordt.

synology dsm 7.0
Synology kiest met DSM 7 voor een nieuwe huisstijl.

DSM 7 blijft een kleurrijk OS, maar de focus voor deze nieuwe release ligt veel meer op blauw en appelblauwzeegroen wat het geheel een frisser uiterlijk geeft. Ook praktisch krijgt de UI enkele aanpassingen. Zo herstructureert Synology het Control Panel zodat diensten en opties op meer logische plaatsen staan.

Verbeteringen onder de motorkap

Achter de schermen verbetert Synology de opslag. RAID-configuraties herstellen moet veel sneller gaan en SSD-caching wordt krachtiger. Synology integreert M.2-SSD-slots in tal van nieuwe NAS-toestellen met cache voorogen en lanceerde zelf SSD’s. Dat maakt goede software onontbeerlijk. De nieuwe Cache Advisor moet je helpen om meer uit de cache-ssd te halen.

lees ook

Synology lanceert eigen SSD’s

Het splinternieuwe Active Insight vinden we nog niet terug op onze testserver, maar brengt volgens Synology een veel beter overzicht van de staat van je NAS. Gecentraliseerd beheer van één of meerdere servers via de cloud geeft je een overzicht en Synology kan je proactief waarschuwingen sturen. Denk aan een volume dat zijn capaciteit nadert, of een tekort aan cpu-prestaties.

Met DSM 7 zet Synology verder vol in op een hybride cloudmodel in combinatie met zijn Synology C2-opslag. Zo kan je eenvoudig je opslag uitbreiden of dupliceren in de cloud. Tijdens de testperiode voorziet Synology 1 TB aan opslag waarmee je het hybride aanbod kan uitproberen. Synology doet al langer zijn best om de eigen C2-opslag in de verf te zetten en lijkt er met DSM 7 extra op in te zetten.

Nieuwe toepassingen

De NAS-specialist vernieuwt verder tal van toepassingen voor zijn servers op basis van de nieuwe DSM 7-fundering. Wie een Synology NAS in huis haalt, krijgt daarmee automatisch toegang tot tal van applicaties. Denk aan multimediabeheer, een Office-suite, back-up oplossingen en een bestandssynchronisatiedienst. Synology vernieuwt vrijwel al die pakketten en voorziet ze van extra functionaliteit. Zo lanceert het bedrijf Synology Photos al opvolger van DS Photo’s. De nieuwe toepassing kan onder andere gezichtsherkenning toepassen om beelden te ordenen en wordt zo een te duchten concurrent voor Google Foto’s, dat binnenkort niet meer gratis is.

Na de bètafase komt er een release candidate die nog getest zal worden, daarna mikt Synology op de algemene beschikbaarheid van het besturingssysteem. Een precieze timing kennen we niet, en zal vermoedelijk afhangen van de hoeveelheid bugs die de tests opleveren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home