Qnap lanceert compacte en draagbare SSD-NAS

Qnap introduceert een erg kleine NAS op maat van NVMe-opslag. De TBS-464 heeft een uniek formaat maar komt met enkele kanttekeningen.

De Qnap TS-464 is een unieke NAS. Het toestel meet 30 mm x 230 mm x 165 mm en weegt amper 800 gram. Daarmee is het vele grootteordes kleiner dan een traditionele NAS en kan het niet overweg met klassieke SATA-HDD’s of -SSD’s. De TS-464 heeft in de plaats daarvan ruimte voor vier M.2 NVMe-SSD’s goed voor een maximale capaciteit van 32 TB.

De NAS wordt aangedreven door een quadcore Intel Celeron N5105/ N5095 met moderne capaciteiten voor de trascodering van multimedia. Wat aansluitingen betreft voorziet Qnap twee USB 3.2-poorten, twee USB 2.0-poorten, twee HDMI-aansluitingen en twee 2,5 GbE-poorten. Het toestel komt ook met een infraroodsensor voor een afstandsbediening.

De grote troef van de Qnap TS-464 is ongetwijfeld het bescheiden formaat. Omdat het ding enkel met SSD’s overweg kan, is het bovendien erg stil. Dat impliceert dat je het in iedere bedrijfsomgeving kwijt kan. Qnap suggereert bovendien dat de NAS mobiel is en je het ding overal mee naartoe kan pakken.

Praktische bedenkingen

Daarmee lijkt Qnap op een kleine niche te spelen. Het idee achter een NAS is immers dat opslag aan het netwerk gekoppeld is, zodat je van overal aan de data kan. In contrast met direct aansluitbare opslag moet je een NAS net niet verplaatsen. Wil je toch een supersnelle connectie naar de gegevens op je toestel waardoor je het overal mee naartoe neemt, dan is een directe aansluiting veel interessanter dan een connectie via het lokale netwerk.

Bovendien zorgt de netwerkverbinding voor een bescheiden maximale doorvoersnelheid. Via een enkele poort kan je op sequentiële lees- en schrijfsnelheden rekenen van respectievelijk 294 MB/s en 287 MB/s. Je moet het toestel echter verplicht vullen met dure NVMe-SSD-opslag, die doorgaans supersnel is en gigabytes per seconden kan verwerken. Je betaalt dus voor onbruikbare snelheid.

Beschikbaarheid

Qnap brengt de TS-464 ongetwijfeld met goede reden op de markt. Wie een kleine en compacte NAS zoekt en die geregeld in een andere omgeving wil integreren, vindt in dit toestel een heel draagbaar exemplaar. De exacte details rond de beschikbaarheid kennen we nog niet, maar het toestel moet snel beschikbaar zijn.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home