Philips combineert LCD en e-ink in één scherm in navolging van hype

Philips koppelt een e-ink-scherm aan een klassieke LCD-monitor met de schijnbare ambitie om tegemoet te komen aan geverifieerde claims over blauw licht.

Wie veel blauw licht ziet voor het slapengaan, kan iets minder vlot in slaap vallen. Daarover bestaat wetenschappelijke consensus. Markettingdepartementen wereldwijd liggen iets minder wakker van wetenschap, en stellen blauw licht maar al te graag gelijk met het licht van de duivel. Het zou je ogen vermoeider maken of zelfs uitdrogen. Blauw licht is niet de schuldige, zoals we eerder al schreven, maar dat houdt bedrijven niet tegen om uit te pakken met claims over minder blauw licht in hun laptopschermen of externe monitors.

Excentrieka

Philips springt nu op een excentrieke manier op die kar met de Philips 24B1D5600. Dat is een 24 inch-monitor gekoppeld aan een 13 inch e-ink-display. Daarop kan je statische content plaatsen, wat dan zogezegd aangenamer is voor de ogen. De verversingssnelheid van e-ink is niet geschikt voor bewegende beelden en dit exemplaar kan geen kleuren tonen, dus eigenlijk gaat het hier enkel om tekst. In tegenstelling tot een e-reader zit het e-ink-scherm wel vast aan het traditionele 24 inch-display.

Omdat Philips niet gewoon blauw licht maar wel al het licht wegfiltert door voor e-ink te kiezen, valt er wel iets te zeggen over de rust voor de ogen. Langs de andere kant is het niet helemaal duidelijk in welke context het extra stuk scherm echt een meerwaarde kan bieden. Hoewel je het wel een beetje kan kantelen, blijft het een onderdeel van een klassiek LCD-scherm.

Dat LCD-scherm heeft trouwens een 75 Hz QHD-resolutie, terwijl het e-ink-display 1.200 x 1.600 pixels krijgt. Philips introduceert het scherm in China. Het is onduidelijk of het ook naar ons komt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home