Review: Netgear Orbi wifi-systeem

Enige tijd geleden publiceerden we een review van Linksys Velop, nu is het tijd voor de Netgear Orbi. Orbi is het nieuwe zogeheten wifi-systeem van Netgear, waar Velop dat is voor Linksys. Ook dat hebben we uiteraard aan een grondige test onderworpen en vergeleken met het systeem dat Linksys in het assortiment heeft.

Netgear heeft overduidelijk zijn best gedaan om een product te ontwerpen en ontwikkelen dat niet lijkt op een traditionele router. Het heeft nog het meest weg van een vaas. Dit is gedaan met de plaatsing van de Orbi-modules in het achterhoofd. Het idee is dat je deze in het zicht zet, omdat je het draadloze signaal dan zoveel mogelijk ‘ademruimte’ geeft. Wat ons betreft ziet het er zonder meer beter uit dan een normale router. De Orbi-modules zijn echter wel behoorlijk hoog, zo’n 23 centimeter. Relatief onopvallend zoals de Velop-modules zijn ze in ieder geval niet.

De twee modules van ons testsysteem zijn uiterlijk nagenoeg identiek. Beide beschikken over vier netwerkaansluitingen, een usb 2.0-aansluiting en een synchronisatieknop. Cosmetisch is het enige verschil tussen de twee modules dat de router een van de vier netwerkaansluitingen gebruikt als internetaansluiting (te herkennen aan de gele kleur) en dat de router een blauw dekseltje bovenop heeft in plaats van een wit.

Je kunt het Orbi-systeem op dit moment bij de officiële verkooppunten alleen kopen als set van twee, waarvoor je 439 euro kwijt bent. Dat is een tientje meer dan twee Linksys Velop-modules. Een losse module is op dit moment nog niet te koop. Die komt volgens de Orbi-pagina van Netgear binnenkort (voor 259,99 euro), iets wat we al enkele maanden horen overigens. In onze review van de Linksys Velop hebben we al uiteengezet waarom de prijs die wordt gevraagd voor systemen zoals de Velop en de Orbi op zich helemaal niet zo gek is, ook al is de initiële uitgave natuurlijk fors. Als je puur kijkt naar wat je krijgt voor je geld, zijn dit soort prijzen te verantwoorden wat ons betreft.

Geen mesh

Er is overigens een goede reden voor het nog niet los aanbieden van een Orbi-module door Netgear. Op dit moment biedt dit systeem namelijk geen ondersteuning voor mesh-networking. Netwerktopologisch hebben we hier te maken met een ‘gewoon’ sternetwerk. Alle satellieten maken verbinding met dezelfde routermodule, dus niet met elkaar. Zet je de router op de begane grond, dan betekent dit dat zowel een module op de eerste als een op de tweede verdieping met die router verbinding moeten maken. De verbinding tussen de router en de satelliet op de tweede verdieping zal dan hoogstwaarschijnlijk niet zo goed zijn als bij een mesh-systeem.

Je kunt dit probleem natuurlijk wel oplossen door de router op de eerste verdieping te zetten en de twee satellieten respectievelijk op de begane grond en de tweede verdieping te zetten. Dan moet je echter wel net die mogelijkheid hebben. Heb je niet al een kabel naar een centraal punt in je huis liggen, dan zal je voor een dergelijke opstelling een kabel moeten trekken. Daar heeft niet iedereen zin in.

Netgear heeft aangegeven dat er een update komt voor het Orbi-systeem, waarbij de “mesh-functionaliteit” wordt toegevoegd. Uit andere hoeken horen we echter ook dat het helemaal niet mogelijk is om het Orbi-systeem geschikt te maken voor mesh. We hebben dit uiteraard ook even nagevraagd bij Netgear. Het bedrijf laat bij monde van Arend Karssies (Regional Director Benelux, South Africa & Other EMEA) weten dat het “mesh deel”  beschikbaar zal komen op het moment dat de losse satellieten verkocht zullen worden. Hiermee geeft Netgear impliciet ook aan dat het dus wel degelijk mogelijk is en dat het eraan komt. In eerste instantie heeft men zich volgens Karssies bewust gericht op het zo goed mogelijk maken van de oplossing met twee modules, zoals die nu verkocht wordt. Op dit moment is er vanuit consumenten ook nog nauwelijks vraag geweest naar een extra module. Vooralsnog wordt gemikt op het eind van het eerste kwartaal voor het beschikbaar stellen van de losse satellieten en dus ook de update.

Volwaardige router

Netgear richt zich met Orbi net zoals Linksys met Velop primair op gebruiksgemak. Het installeren van de router gaat dan ook soepel. Op het moment dat je er een netwerkverbinding mee opzet vanaf een pc, opent je browser een venster waarmee de installatieprocedure wordt opgestart. De internetverbinding wordt gecontroleerd en je wordt gevraagd om een admin-wachtwoord in te voeren en de instellingen voor het draadloze signaal op te geven (ssid, wachtwoord).

Start je een satelliet elders in huis op, dan gaat deze automatisch op zoek naar de router waar hij aan gekoppeld is. Je hoeft hier in het beste geval dus niets aan te doen. Licht de led-ring bovenop na verloop van tijd blauw op, dan is de verbinding gelegd en functioneert deze goed. Krijg je een oranje of een paars/magenta kleur te zien, staat de satelliet te ver bij de router vandaan (oranje) of is het koppelen helemaal mislukt (magenta).

Waar Linksys ervoor heeft gekozen om de router van het Velop-systeem tamelijk karig te houden op het gebied van mogelijkheden, doet Netgear dit anders. Hier is gekozen voor een interface zoals je die ook op ‘gewone’ routers van Netgear aantreft, inclusief vrijwel alle functionaliteit. Zo is het mogelijk om hem te configureren als vpn-server. Zet je de routermodule liever niet als zodanig in, bijvoorbeeld omdat je geen afscheid wilt nemen van je huidige router en de mogelijkheden ervan, dan kun je het Orbi-systeem ook als access point gebruiken.

Heb je de Netgear Orbi eenmaal geïnstalleerd, dan kun je hem uiteraard gewoon blijven beheren via de webinterface. Je kunt hier echter ook de Netgear Genie-app voor gebruiken.

Installeer je het Orbi-systeem liever via een app, dan is dat mogelijk. Netgear heeft voor zowel Android als iOS een heuse Orbi-app gemaakt. Deze app werkt erg goed. Hij is vooral lekker snel. Hou er wel rekening mee dat je met deze app alleen de basisinstellingen kunt aanpassen. We kunnen ons zo voorstellen dat je hem maar een keer gebruikt.

Intern

Het Orbi-systeem wordt door Netgear in de markt gezet als AC3000 tri-band. Dat laatste betekent dat er twee 5GHz-radio’s zijn, naast een enkele 2,4GHz-radio. In totaal bieden deze drie radio’s een maximale bandbreedte op de fysieke laag van de protocol stack aan van afgerond 3000 Mbps. 450 Mbps op 2,4 GHz, 867 Mbps op de eerste 5 GHz en 1733 Mbps op de andere 5 GHz. Beide 802.11ac-radio’s ondersteunen MU MIMO.

Netgear heeft ervoor gekozen om de krachtigste van de twee 5GHz-radio’s te gebruiken voor de zogeheten ‘backhaul’, de verbinding tussen de modules onderling. Deze verbinding wordt onderhouden door een Qualcomm QCA9984-chip. In beide andere radio’s wordt voorzien door een IPQ4019, dezelfde chip die we ook in het Velop-systeem van Linksys aantreffen. In de Orbi is voorzien in 512 MB werkgeheugen en 4 GB flashgeheugen. Tot slot is er een Bluetooth-module aanwezig, die naar verluidt assisteert bij het instellen van de modules via de Orbi-app. Van dat laatste hebben wij tijdens de installatie overigens niet veel gemerkt.

Een groot verschil tussen Linksys Velop en Netgear Orbi als het gaat om de onderverdeling van de radio’s, is dat Linksys er bij Velop voor heeft gekozen om de toewijzing van de backhaul-radio dynamisch te houden, terwijl deze bij Orbi vast staat. Linksys bouwt zo iets meer flexibiliteit in, zodat er gekozen kan worden voor de op een gegeven moment beste radio. Bij het Velop-systeem maken beide 5GHz-radio’s echter gebruik van twee datastromen. Netgear laat simpelweg zo weinig mogelijk aan het toeval over en zorgt voor een vaste verbinding tussen de modules van vier datastromen. Dat verschil is erg duidelijk te merken in de prestaties, waar we op de volgende pagina op terugkomen.

De keuze van Netgear om voor een vaste radio te kiezen voor de backhaul, zou ook weleens een reden kunnen zijn waarom de toevoeging van de mesh-functionaliteit nog op zich laat wachten. Een potentieel probleem hiervan is dat je dan ondanks de aanwezigheid van drie radio’s alsnog het ‘repeaterprobleem’ krijgt. Knoop je drie modules aan elkaar vast in een mesh-topologie, dan moet de backhaul-radio van de middelste tegelijkertijd zenden en ontvangen, wat tot een afname in bandbreedte leidt.

Mocht het mogelijk zijn om de backhaul-radio intern te splitsen in twee datastromen uplink en twee datastromen downlink, dan kan dit probleem opgevangen worden. Dit lijkt ons echter een behoorlijk arbeidsintensief geintje, als het al mogelijk is. Een laatste mogelijkheid is het vrijgeven van de radio’s zoals Linksys dat gedaan heeft bij het Velop-systeem, maar ook dan kun je de vier datastromen van de backhaul-radio niet optimaal benutten.

Prestaties

De prestaties van het Netgear Orbi-systeem zijn eigenlijk een beetje saai, maar dan op een goede manier. We hebben het systeem door exact dezelfde testprocedure gehaald als dat van Linksys enige tijd geleden en we halen overal ruwweg dezelfde score. Overigens geldt voor het Orbi-systeem hetzelfde als voor het Velop-systeem: het is niet mogelijk om de twee banden ‘uit elkaar’ te halen. We hebben hier dus alleen maar 802.11ac 5GHz-scores van.

Om te kijken wat de throughput is in nagenoeg ideale omstandigheden, verbinden we drie laptops (alle met een TP-Link Archer T9U AC1900 wifi-adapter) op zo’n drie meter met de router van het Orbi-systeem. We zien dan een score van 335 Mbps (gemeten met de standaardinstellingen van iperf/jperf), waarmee hij iets maar niet noemenswaardig sneller is dan een Velop-module.

Test max. throughput wlan Snelheid
3 meter, 3 laptops, downstream  335 Mbit/s

Kijken we naar de prestaties in de praktijktest, in een huis van drie verdiepingen, dan komt de brute kracht van het Netgear Orbi-systeem om de hoek kijken. We hebben eerst de router alleen getest, waarbij we op de eerste verdieping 310 Mbps noteren. Op de tweede verdieping komen we nog steeds op 60 Mbps. Hiermee kan een enkele Orbi-module zich al prima meten met bijvoorbeeld een Linksys EA9500 in onze testopstelling. Dat is zonder meer knap. We hebben hieronder alleen de signaalsterktes van het beschikbare 5GHz-signaal weergegeven, omdat de andere 5GHz-radio niet beschikbaar is voor clients. De 2,4GHz-radio werd hoegenaamd niet gebruikt in onze testopstelling.

Praktijktest 1 module Snelheid/signaalsterkte
Praktijk, eerste verdieping, downstream 310 Mbit/s
Praktijk, tweede verdieping, downstream 60 Mbit/s
Signaalsterkte, eerste verdieping, 5 GHz-1 -48 dBm
Signaalsterkte, tweede verdieping, 5 GHz-1 -70 dBm

Voegen we een Orbi-satelliet toe, dan zijn we nog steeds onder de indruk. Op de eerste verdieping halen we nog steeds een score ruim boven de 300 Mbps, dat is niet zo verrassend gezien de score die we haalden bij een enkele module. Op de tweede verdieping zakt de score echter helemaal niet in. Ook hier komen we uit op zo’n 310 Mbps.

Praktijktest 2 modules Snelheid/signaalsterkte
Praktijk, eerste verdieping, downstream 320Mbit/s
Praktijk, tweede verdieping, downstream 314 Mbit/s
Signaalsterkte, eerste verdieping, 5 GHz- Module 1 -50 dBm
Signaalsterkte, tweede verdieping, 5 GHz- Module 1 -70 dBm
Signaalsterkte, eerste verdieping, 5 GHz Module 2 -40 dBm
Signaalsterkte, tweede verdieping, 5 GHz Module 2 -62 dBm

In onze testopstelling spreken de resultaten voor zich als we ze vergelijken met die van het Linksys Velop-systeem. Het Orbi-systeem van Netgear is qua pure throughput overduidelijk de winnaar, zoals je ook kunt zien in onderstaande tabel. Het signaal van de Velop-modules is in de regel wel krachtiger, al moeten we hier bij opmerken dat we het op verschillende momenten getest hebben. Het veel krachtiger 5GHz-signaal van Module 2 op de tweede verdieping in het geval van het Velop-systeem, komt door het gebruik van een DFS-kanaal. DFS-kanalen zijn bij het Orbi-systeem voorbehouden voor de backhaul-radio.

Praktijktest 2 modules Netgear Orbi Linksys Velop
Praktijk, eerste verdieping, downstream 320 Mbit/s 280 Mbit/s
Praktijk, tweede verdieping, downstream 314 Mbit/s 140 Mbit/s
Signaalsterkte, eerste verdieping, 5 GHz- Module 1 -50 dBm -50 dBm
Signaalsterkte, tweede verdieping, 5 GHz- Module 1 -70 dBm -69 dBm
Signaalsterkte, eerste verdieping, 5 GHz Module 2 -40 dBm -39 dBm
Signaalsterkte, tweede verdieping, 5 GHz Module 2 -62 dBm -52 dBm

Tijdens onze tests hebben we geen problemen gehad met de hand-over van de ene naar de andere module. Volgens wat wij hebben kunnen achterhalen, worden 802.11k en 802.11v ondersteund, maar 802.11r nog niet. Dat laatste zou later worden toegevoegd, waarschijnlijk als onderdeel van de mesh-update. Linksys heeft 802.11r overigens al wel toegepast.

Netgear Orbi vs. Linksys Velop

We kunnen ons zo voorstellen dat je je op dit moment afvraagt welk van de twee wifi-systemen die hier in de markt liggen het best is: Linksys Velop of Netgear Orbi. Zoals wel vaker het geval is, zijn hier meerdere antwoorden op mogelijk. Het hangt er namelijk voor een groot deel vanaf wat je zoekt in een wifi-systeem.

In het algemeen is Linksys Velop een systeem dat op meerdere vlakken zijn best doet om zo onopvallend mogelijk te zijn. Allereerst is dat zichtbaar in het uiterlijk. Een Velop-module is veel kleiner dan een Orbi-module. Als het gaat om de vormgeving, dan heeft Velop onze voorkeur. Ook de mensen die gevraagd en ongevraagd hun mening gaven over de twee systemen, waren nagenoeg unaniem meer gecharmeerd van de Linksys-benadering dan die van Netgear. Een voordeel van de Netgear is overigens wel dat de led-ring niet continu brandt, waar de led van de Linksys-modules dat wel doet.

img_20170119_212404Linksys richt zich in het algemeen op gebruikers die alleen maar een goed werkend wifi-signaal willen en verder niet veel eisen stellen aan hun router…

Linksys richt zich met het Velop-systeem echt op het wifi-gedeelte en voegt niet veel meer dan de basale routerfuncties toe. Ook het aantal aansluitingen is beperkt. Het is duidelijk dat Linksys zich richt op de eindgebruiker zonder noemenswaardige kennis van netwerken en ook zonder de wens om hier meer mee te gaan doen. Vandaar ook dat het systeem alleen vanaf een mobiel apparaat te beheren is.

Netgear denkt met het Orbi-systeem ook daarentegen ook aan de eindgebruiker die zowel een high-end wifi-systeem wil als wat uitgebreidere mogelijkheden. Wat ons betreft gaat dit niet ten koste van de gebruiksvriendelijkheid. Sterker nog, het installeren van een Orbi-systeem met behulp van de speciale Orbi-app werkt wat ons betreft sneller en daardoor ook prettiger dan met de Linksys-app.

…terwijl Netgear ook de gebruikers die net wat meer willen uit hun router probeert van dienst te zijn.

Op het gebied van prestaties is het goed om een onderscheid te maken tussen het aantal modules dat je gaat plaatsen. Heb je er niet meer nodig dan twee, dan wint de Netgear Orbi het glansrijk van de Linksys Velop. Heb je meer dan twee modules nodig, dan is Linksys Velop zonder meer de betere keuze vanwege de mesh-functionaliteit. Voor veel huizen zal een set van twee modules naar onze verwachting overigens volstaan.

Qua prijs ontlopen de twee systemen elkaar niet bijster veel. Dat van Netgear is net een tientje duurder, maar op 439 euro (vs. 429 euro) vinden we dat niet bepaald van doorslaggevend belang.

Conclusie

Met Orbi heeft Netgear zonder twijfel het krachtigste wifi-systeem op de markt dat je op dit moment in deze contreien kunt kopen. Toegegeven, dit marktsegment is nog in ontwikkeling en in Nederland is er met Linksys Velop eigenlijk nog niet meer dan een concurrent. Toch laat Orbi dat systeem als het gaat om brute kracht ver achter zich in onze testopstelling. Dit heeft hoofdzakelijk te maken met de zeer stevige backhaul waarin is voorzien, met vier datastromen.

Ook op andere vlakken heeft Netgear wat ons betreft een winnaar in huis. Aan de ene kant is het een zeer eenvoudig op te zetten systeem, maar het biedt voor wie dat wil ook tamelijk geavanceerde instellingsmogelijkheden. Hiermee is het wat ons betreft voor een grotere groep interessant dan het Velop-systeem van Linksys. Vind je de mogelijkheden die het Orbi-systeem te bieden heeft nog altijd niet goed genoeg, dan kun je ervoor kiezen om de routermodule niet als zodanig te gebruiken, maar puur als access point.

Een minpunt op dit moment is wat ons betreft wel dat mesh nog altijd niet ondersteund wordt. Voor veel woningen zal dit naar wij verwachten geen enorm probleem zijn, omdat twee modules waarschijnlijk al wel ruimschoots voldoende dekking en throughput bieden. Heb je wel een derde module nodig, dan zouden we voor Linksys Velop kiezen in plaats van Orbi. Doet Netgear wat het heeft beloofd en komt het ook daadwerkelijk met een update die mesh-functionaliteit toevoegt, dan is Orbi weer het interessantere systeem. Het is vooralsnog afwachten of die update er ook echt komt.

Maar goed, we beoordelen het Netgear Orbi-systeem evenals het Linksys Velop-systeem in eerste instantie als set van twee modules. En dan kun je er wat ons betreft niet omheen dat Orbi de betere van de twee is in onze testomgeving. Niet alleen ruimschoots qua prestaties, maar ook als het gaat om de mogelijkheden. Het Velop-systeem is wat ons betreft op meerdere vlakken wel net wat eleganter.

 

.pro’s

  • Zeer hoge throughput;
  • Eenvoudige installatie;
  • Relatief ruime instellingsmogelijkheden.

.contra’s

  • Nog niet geschikt voor mesh.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home