Onofficiële installatie Google Play Store mogelijk op Windows 11 Subsystem for Android

Windows 11

De ondersteuning voor Androidtoepassingen in Windows 11 loopt tegen beperkingen aan die door Microsoft werden opgelegd. Dat ondervinden Amerikaanse Windows-Insiders binnen het Beta-kanaal en werd voor de lancering niet vermeld door Microsoft. Ontwikkelaars en Windows-fanaten proberen nu de beperkingen te omzeilen, met succes.

De meest recente bètaversie van Windows 11 in de VS biedt ondersteuning voor Android-applicaties. De ondersteuning zou oorspronkelijk al bij de lancering van Windows 11 worden aangeboden, maar miste de deadline. Nu de ondersteuning er is, merken gebruikers al snel beperkingen op van de ondersteuning.

Regels overtreden

De grootste beperking is de niet-officiële ondersteuning voor Google Play Services. Een applicatie installeren van een niet-officiële bron, ofwel sideloading, is hierdoor niet mogelijk. Dat betekent dat onder meer Chrome en Snapchat niet kunnen worden geïnstalleerd op Windows 11.

Dat sideloading niet mogelijk is, is althans in theorie zo. Ontwikkelaars en Windows-fans hebben achterpoortjes gevonden om de beperking te omzeilen. Ontwikkelaar @ADeltaXForce deelt bijvoorbeeld trots een screenshot waarin te zien is dat Google Play Store draait op het Windows 11 Subsystem for Android (WSA).

Het script dat de ontwikkelaar gebruikt is te vinden op GitHub en een ondersteunende Youtube-video geeft meer uitleg bij de installatie. In essentie is het de bedoeling dat het Windows Subsystem for Linux wordt gebruikt met een heleboel opdrachtprompts.  

Geen aanrader

Het succesvol installeren van het achterpoortje is geen vast gegeven en daarom raden wij ook niet aan het script te volgen. Sommige gebruikers ervaren grafische problemen na de installatie en anderen konden de installatie niet voltooien wegens de moeilijkheid van het script.

Verder is het niet duidelijk welke gevolgen het gebruik van het script heeft op de privacy en veiligheid van je Google-account.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home