Microsoft geeft prioriteit aan Apple met ARM-versie van Office

Vader vergeet eigen zoon

Microsoft Office

De nieuwe Apple M1-chip in de MacBook Air en MacBook Pro vereist ARM-compatibele apps. Microsoft heeft net op tijd een bèta-versie klaar van Office. Dat is verrassend, omdat het hiermee macOS voorrang geeft op zijn eigen ARM-versie van Windows 10.

Windows-fans zullen flink slikken bij het nieuws dat Microsoft voorrang geeft aan macOS voor de ARM-versie van Office. Het gaat voorlopig om een testversie, maar het omvat wel de volledige Office-suite. Wanneer de finale stabiele versie landt op macOS Big Sur, is voorlopig nog niet geweten.

Microsoft stelt de testversie nu al beschikbaar omdat de nieuwe Mac-toestellen met een Apple M1-chip vanaf volgende week worden geleverd.

Wel macOS, geen Windows 10 op ARM

Ondanks dat het om een testversie gaat, mogen Windows-gebruikers zich flink benadeeld voelen. Windows 10 op ARM zag vorig jaar het levenslicht met de Microsoft Surface Pro X. Afgelopen maand werd dat toestel zelfs geüpdatet met een snellere eigen ARM-chip van Microsoft, maar ARM-versie van het Office-pakket blijft missing in action.

lees ook

Windows 10 op ARM krijgt 64-bit-ondersteuning via emulatie

Het is duidelijk dat Windows 10 op ARM geen prioriteit is voor Microsoft. Het heeft even geduurd tot de Edge-browser een ARM-versie kreeg. Sinds kort bestaan er bèta-versies van Microsoft Teams en Visual Studio Code, maar het spreekt boekdelen dat deze software bij de lancering nog niet klaar was. Op dat vlak heeft Apple beter werk verricht. Dat enthousiasme en de vastberadenheid van Apple motiveert andere softwarepartners om zich aan te passen, met Microsoft op kop.

Wachten op Office 2021?

Windows 10 op ARM kan traditionele 32-bitsoftware via emulatie draaien, inclusief de 32-bitversie van Office, maar hiermee ondermijnt Microsoft de grote troef van een ARM-chip: energie-efficiëntie en gerichte prestaties. Die flexibiliteit zorgt ervoor dat weinig softwarepartners zich haasten om een ARM-versie te maken voor Windows 10. Apple daarentegen maakt hiervan een verplichting en stelt met Rosetta 2 krachtige tools beschikbaar om met zo weinig mogelijk moeite software ARM-compatibel te maken.

lees ook

ARM in laptops: maakt Apple meer kans dan Microsoft?

De Mac Office 2019-versie die ARM-compatibel is, kan je vanuit het bètakanaal van Microsoft downloaden. Wie een licentie van Office 2019 gekocht heeft voor Windows 10 en hoopt op een ARM-upgrade in de toekomst, komt bedrogen uit. Enkel Microsoft 365-klanten krijgen de ARM-upgrade van Office, althans van zodra die beschikbaar is voor Windows 10. Mogelijk krijgt Office 2021 volgend jaar wel een aparte ARM-versie voor Windows 10?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home