‘Microsoft werkt aan nieuwe ARM-CPU voor Windowscomputers’

microsoft

Microsoft zou aan nieuwe processors werken speciaal voor Windowscomputers. Daartoe zoekt de Windowsbouwer nieuwe mensen.

Microsoft zoekt nieuw talent voor zijn chips-team, en werkt volgens Windows Latest aan eigen processors voor Windowscomputers. Het gaat daarbij om chips gebaseerd op de ARM-architectuur, vermoedelijk op maat van het toekomstige Windows 12 besturingssysteem.

Microsoft wil met eigen geoptimaliseerde CPU’s kunnen concurreren met de M-chips van Apple. Ook die zijn op de ARM-architectuur gebouwd. De synergie tussen software en hardware is groot bij Apple, met optimalisaties die tot betere prestaties en batterijduur leiden.

Microsoft ontwikkelde eerder al eigen ARM-gebaseerde chips in de vorm van de SQ1 en SQ3. Die laatste chip vind je onder andere in de Microsoft Surface Pro 9. ‘Eigen’ is hier wel een groot woord, aangezien de processors gebaseerd zijn op het Snapdragon 8cx-design van Qualcomm.

Beperkte ondersteuniung

Bovendien blijft de ondersteuning van Windows-software voor ARM-gebaseerde toestellen gebrekkig vergeleken met Apple. Apple probeert het ARM-ecosysteem en de eigen chips exclusief te omarmen, terwijl Microsoft voornamelijk software voor x86-processors ontwikkelt. Ontwikkelaars die Windows-toepassingen bouwen, zijn daarom minder snel geneigd om in te zetten op de enkele ARM-toestellen die Microsoft wel of niet aan de man brengt door eigen software te optimaliseren.

Op dit moment blijft ARM voor Windows dus een product aan de marge. Een nieuwe geoptimaliseerde chip voor Windows 12 kan daar zeker verandering in brengen, als Microsoft tenminste zijn schouders helemaal onder ARM zet en ook aan het omkaderende ecosysteem denkt.

Windows 12 staat pas gepland voor 2024. Het is onduidelijk of en hoe nieuwe Microsoft-chips in dat verhaal passen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home