Microsoft verplaatst Quick Assist ongevraagd naar Windows Store

Quick Assist

Microsoft maakt hulp op afstand met de Quick Assist-functionaliteit nodeloos complexer. Door de applicatie naar de Windows Store te verhuizen, heeft niet langer iedereen er toegang toe.

Microsoft verhuist Quick Assist naar de Windows Store. Met die zet maakt de Windowsbouwer hulp op afstand een stuk moeilijker. Quick Assist is een tooltje ingebouwd in Windows 10 en 11. De applicatie zat ingebakken in het besturingssysteem en was voor iedereen toegankelijk. Gebruikers konden ze openen door ernaar te zoeken of via de sneltoetscombinatie Ctrl+Win+Q.

Met Quick Assist kan een externe hulpverlener heel snel de controle over een pc overnemen door gewoon enkele codes uit te wisselen. Microsofts ondersteuningsteam gebruikt de applicatie veelvuldig, maar ze komt ook van pas voor IT-teams binnen organisaties of zelfs gewoon voor mensen die vrienden en familie uit de nood willen helpen.

Complexere ondersteuning

Door de applicatie naar de Store te verhuizen, wordt het moeilijker om hulp op afstand te bieden. Mensen moeten de app immers eerst installeren vanuit de Store. Dat is al een eerste horde voor ondersteuning die niet iedereen kan nemen. Gebruikers van zakelijke toestellen hebben immers niet noodzakelijk de nodige privileges om de ondersteuningstool zelf te installeren.

lees ook

Geef pc-hulp op afstand zonder extra software

Microsoft beëindigt nu de ingebouwde Quick Assist-toepassing in Windows en verwacht dat mensen overstappen naar de nieuwe versie die via de Store toegankelijk is. Het bedrijf geeft zelf toe dat die aanpak in verschillende scenario’s voor extra wrijving kan zorgen. In reacties op de aankondiging uiten IT-experts hun ongenoegen. Het is onduidelijk waarom Microsoft deze beslissing neemt en of de verandering enig voordeel inhoudt voor de eindgebruiker.

In de Store zelf krijgt de app slechte reviews, onder andere omdat de nieuwe versie slechter is dan de bestaande ingebakken editie. Zo wordt de sneltoetscombinatie niet meer ondersteund. Een gebruiker merkt terecht op dat ondersteuning voor Quick Assist beter via Windows Update zou verlopen. De verplaatsing van Quick Assist naar de Store is niet de eerste beslissing die Microsoft recent neemt zonder rekening te houden met eindgebruikers.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home