Microsoft stopt watermerk in Windows 11 voor gebruikers met niet-ondersteunde hardware

Windows 11

Microsoft voegt een nieuwe lijn toe aan zijn lijst van updates waar niemand om gevraagd heeft. Wie Windows 11 via een omweg heeft geïnstalleerd op een pc die eigenlijk officieel niet ondersteund wordt, wordt binnenkort op een watermerk getrakteerd.

Heb je Windows 11 geïnstalleerd op een pc die eigenlijk niet ondersteund wordt? Dan krijg je binnenkort een watermerk rechts onderaan te zien. Daar kan je dan lezen dat je pc niet aan de minimum systeemvereisten voldoet. In de instellingen kan je vervolgens meer informatie vinden. Het watermerk doet denken aan de gelijkaardige tekst die je ten zien krijgt bij een niet geactiveerde versie van Windows.

Windows 11 heeft notoir strikte hardwarevereisten waardoor heel wat systemen uit de boot vallen, ook al zijn ze ruim krachtig genoeg om het OS te draaien. Dat komt omdat Microsoft ook wel dat computers bijvoorbeeld TPM 2.0 bevatten. Dat is noodzakelijk voor enkele beveiligingsfuncties in Windows 11, maar niet voor de algemene bruikbaarheid van het OS zelf. Officieel ondersteunt Microsoft verder geen computers met een Intelprocessor van de zevende generatie of jonger, of een AMD-chip voor Zen 2.

Watermerk als straf

In de praktijk is Windows 11 wel degelijk compatibel met die hardware. Via een omweg kan je een computer eenvoudig naar het nieuwste besturingssysteem van Microsoft upgraden. Redmond vindt het nu nodig om mensen die dat gedaan hebben, te straffen met het watermerk rechts onderaan.

Het is onmogelijk om een niet ondersteunde pc per ongeluk van een upgrade te voorzien. Iedereen die de installatie van Windows 11 forceerde wéét dat dus. Bovendien kan je niet zomaar downgraden. Wat Microsoft precies wil bereiken met het watermerk, vinden we dan ook onduidelijk. De aanpassing zit al in de release preview.

Onpopulair

Microsoft doet er de laatste tijd alles aan om zich onpopulair te maken, ondanks de goede producten en knappe software die het bedrijf vandaag wel degelijk aflevert. Zo experimenteert het bedrijf met reclame in de Verkenner van Windows 11 en wordt het binnenkort onmogelijk om Windows zonder Microsoft-account te installeren, zelfs voor Windows 11 Pro-eigenaars.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home