Microsoft-account en internet binnenkort verplicht voor installatie Windows 11 Pro

Windows 11

Microsoft wil een Microsoft Account en een internetverbinding verplichten voor Windows 11 Pro. Daarmee volgt de professionele editie van het OS de Home-versie op, ondanks de kritiek op de verplichting.

Windows als besturingssysteem werkt perfect zonder enige vorm van online account. Die realiteit houdt Microsoft niet tegen om zijn Microsoft Account toch door de strot  van onwillende gebruikers te rammen. Microsoft is van plan om de setup van Windows 11 Pro onmogelijk te maken zonder account en internetverbinding. Daarmee krijgt Windows 11 Pro dezelfde artificiële vereiste als Windows 11 Home.

“Net zoals de Windows 11 Home-editie heeft Windows 11 Pro voortaan een internetverbinding nodig tijdens de initiële setup”, zegt Microsoft in een blogpost. “Kies je ervoor om je toestel voor persoonlijk gebruik in te stellen, dan is een Microsoft Account eveneens nodig voor de setup.” In principe blijft het wel een optie om een lokaal account aan te maken na het installatieproces en het Microsoft Account opnieuw van je systeem te gooien.

Geen meerwaarde voor gebruikers

De aanpassing is er één die Microsoft ten goede komt maar geen meerwaarde biedt voor gebruikers. De zet heeft als enige doel om Windowsgebruikers meer aan het bedrijf te binden. Microsoft zelf schermt doorgaans met drogredenen zoals extra functionaliteit die een account vereist, maar dat is naast de kwestie. Wie daarvan wil genieten, kan een account maken. Een verplichting dient nergens toe.

Microsoft probeert al sinds 2019 actief om offline-accounts te ontraden. Aanvankelijk bleven Pro-gebruikers buiten schot. Daar komt nu dus verandering in. Microsoft test de functionaliteit (of het wegnemen van functionaliteit) momenteel in Insider Preview Build 22557 en zal ze in principe integreren in toekomstige updates van zijn OS. Wanneer Microsoft deze klantonvriendelijke update effectief zal uitrollen, is nog niet geweten. De recente grote update van Windows 11 blijft ervan gespaard.

Zelf begrijpen we de voordelen van een Microsoft-account, maar die zijn in dit geval naast de kwestie. Het nut ervan staat immers niet ter discussie, wel de verplichting. In een reactie bevestigt Microsoft de plannen. Het bedrijf geeft aan voorlopig niets bijkomend over het onderwerp kwijt te willen.

Update 21/02: korte reactie Microsoft.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home