Microsoft kondigt Windows 11 SE aan voor het onderwijs

Win11SE start

Tijdens het Reimagine-event van Microsoft heeft de gigant een nieuwe versie van Windows 11 aangekondigd, speciaal voor het onderwijs. Windows 11 SE zal enkel toegankelijk zijn op budgetlaptops voor leerlingen uit de lagere en de middenschool.

Om de concurrentie met Chromebooks aan te gaan, biedt Microsoft een nieuwe versie van Windows 11 voor het onderwijs: Windows 11 SE. Het besturingssysteem zullen leerlingen uit de lagere en middenschool enkel kunnen gebruiken op budgetlaptops speciaal voorzien voor educatief gebruik.

Apps van derden

Windows 11 SE doet sterk denken aan het geannuleerde Windows 10X. Het nieuwe besturingssysteem zal enkel beschikbaar zijn op nieuwe, laaggeprijsde toestellen voor het onderwijs. Hoewel Windows 11 SE geoptimaliseerd werd voor Microsoft Edge, Office en de clouddiensten van Microsoft, kan je er ook apps van derden op gebruiken.

Je zal echter geen Microsoft Store op het nieuwe besturingssysteem kunnen vinden. Microsoft voorziet een lijst van goedgekeurde apps waaruit beheerders hun keuze kunnen maken. Op dit moment bestaat die lijst enkel nog maar uit Chrome en Zoom.

Weinig aanpassingen

De meeste functies van Windows 11 SE lijken sterk op die van het gewone besturingssysteem. Microsoft werkte wel samen met onderwijsprofessionals en studenten om kleine aanpassingen te doen. Dat heeft ertoe geleid dat apps altijd het volledige scherm innemen wanneer je ze opent, én dat je toepassingen naast elkaar kunt gebruiken op je scherm.

w11SE-split
Bron: Microsoft

De Widgets werden ook verwijderd, gezien ze nogal afleidend zijn voor leerlingen. Microsoft Edge zal bovendien Chrome-extensies kunnen installeren. Verder wordt ook de tweede versie van Teams of OneNote verwijderd in Windows 11 SE, die nu standaard verscheen na de installatie van Windows 11.

Welke toestellen?

De budgetlaptops waarop het besturingssysteem in de komende maanden zal worden uitgerold, zijn deze van partners Acer, Asus, Dell, Dynabook, Fujitsu, HP, JK-IP, Lenovo en Positivo. Daarnaast biedt Microsoft zijn eigen, nieuwe Surface Laptop SE aan.

De meeste toestellen zullen begin 2022 beschikbaar zijn.

lees ook

Windows 365 cloud pc biedt nu ook Windows 11 aan

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home