macOS Monterey: Shortcuts komen naar Mac en macOS communiceert beter met iOS

MacOS Montery

Tijdens zijn WWDC-2021 keynote kondigde Apple een nieuw macOS aan: Monterey. Het nieuwe macOS komt met een betere integratie met andere Apple-toestellen, brengt Shortcuts naar je Mac en steekt Safari in een nieuw jasje. 

Het nieuwe macOS gaat nog beter samenwerken met iOS dan het al deed. Zo is het mogelijk om een muis en toetsenbord tegelijkertijd te gebruiken voor zowel een Mac als een iPad. Je kunt zo naadloos je cursor van je Mac naar je iPad bewegen en ook bestanden tussen de apparaten heen en weer slepen. 

Een andere belangrijke update die Monterey met zich meebrengt, is dat Shortcuts vanaf nu ook op macOS beschikbaar wordt. Apple-gebruikers kenden de Shortcuts-functie al van iOS. Gebruikers kunnen op verschillende manieren toegang krijgen tot Shortcuts: via Spotlight, de menubalk of via Siri. 

Om gebruikers snel te laten wennen aan Shortcuts, voegt Apple kant-en-klare Shortcuts toe voor een aantal veelvoorkomende taken. Mac-gebruikers die hun toestellen al automatiseerde via Automator, kunnen hun Automator-workflows importeren naar Shortcuts. 

Montery Safari redesign
Bron: Apple.com

Nieuw uiterlijk voor Safari

Met de macOS update, krijgt ook het design van Safari een update. De adresbalk wordt naar boven geschoven en komt naast de tabbladen te staan. De tabbladen krijgen een nieuwe look waarbij ze lijken te zweven. Hiermee heeft Safari na de update wat weg van Firefox na zijn recente re-design. 

Een andere toevoeging aan Safari zijn de tab-groepen. Uiteraard kun je deze tab-groepen heel makkelijk delen met je iOS-apparaten. Ook kun je de tab-groepen heel gemakkelijk in Apple Mail slepen. Vervolgens wordt er automatisch een opsomming gecreëerd met links naar de verschillende tabbladen. 

Verdere nieuwe functies

Naast een update voor macOS, kondigde Apple tijdens zijn WWDC-event ook de komst van iOS 15 aan. Veel van de nieuwe iOS 15 functies worden ook beschikbaar in macOS. Zo wordt het onder andere mogelijk om muziek en video’s te delen via Facetime. 

Monterey is de eerste versie van macOS die wordt aangekondigd na de opkomst de M1-chips in Macs. Apple is van plan om voor het einde volgend jaar nog een M1-versie uit te brengen voor zijn gehele lijn aan producten. 

Het nieuwe macOS wordt komend najaar uitgerold en is te installeren op de volgende apparaten:

  • iMac (eind 2015 en nieuwer)
  • iMac Pro (2017 en nieuwer)
  • Mac Pro (eind 2013 en nieuwer)
  • Mac Mini (eind 2014 en nieuwer)
  • MacBook Pro (begin 2015 en nieuwer)
  • MacBook Air (begin 2015 en nieuwer)
  • MacBook (begin 2016 en nieuwer)

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home