Lege batterij? De Google Pixel 8 en Pixel 8 Pro blijven traceerbaar

Ben je je telefoon kwijt en kan je die niet bereiken door een lege batterij? De Google Pixel 8 en Pixel 8 Pro laten je niet in de steek, maar wacht niet te lang.

Vorige maand brachten we het nieuws dat in Android 15 een veiligheidsfunctie zit waarmee je je telefoon kan terugvinden, zelfs als die uitgeschakeld is. Een slim systeem van bluetooth-bakens helpt daarbij. De Google Pixel 8 en Pixel 8 Pro moeten zelfs zo lang niet wachten. Vanaf vandaag kunnen de telefoons teruggevonden worden, zelfs uitgeschakeld of wanneer hun batterij leeg is.

Volgens Google zit er reserve-energie in het toestel dat nog heel wat uren energie naar de bluetoothchip kan sturen, ongeacht of je batterij leeg is of het toestel is uitgeschakeld.

Bluetooth-bakens zijn essentieel voor dit netwerk. Die gebruiken erg weinig energie en kunnen met de juiste hardware ook actief blijven wanneer je toestel uitgeschakeld staat. In dat geval wordt het geheugen van de bluetooth-controller met de nodige informatie geprogrammeerd voor het afsluiten, waarna de controller kan deelnemen aan de zoekactie (of gevonden kan worden) wanneer de batterij niet leeg is.

Het rekent daarvoor op het nieuw gelanceerde, verbeterde Vind mijn apparaat-netwerk dat de zoekgigant lanceert. Hiermee worden alle telefoons vanaf Android 9 (die de update ontvangen) een zender-ontvanger binnen het bluetooth-bakennetwerk. Google schrijft dat met de update een netwerk van 3 miljard toestellen wereldwijd ineens actief wordt.

Eerste tags komen eraan

Volgende maand worden ook de eerste tags verkocht, kleine schijfjes om bijvoorbeeld aan een sleutelbos te hangen om die ook altijd terug te vinden. Hoe meer tags en telefoons, hoe completer het netwerk, hoe groter de kans dat je iets terugvindt. Apple doet dat vandaag al met zijn Airtags in tandem met de iPhone.

Of andere toestellen die vandaag al op de markt zijn ook nog traceerbaar blijven na uitschakelen, valt af te wachten. Mogelijk rollen andere fabrikanten nog een software-update naar hun toestellen. Gebeurt dat niet zoals bij de Google Pixel 8 en Pixel 8 Pro, dan is het wachten op toestellen met Android 15 eind 2024 waar er heel wat deze functionaliteit zullen krijgen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home