‘iPhones zullen in de nabije toekomst niet USB-C omarmen’

Alle hoop verbrijzeld

lightning iphone

Wie droomt van een wereld waar enkel USB-C de plak zwaait, moeten we teleurstellen. In tegenstelling tot alle andere smartphonefabrikanten blijft Apple iPhone de komende jaren nog gewoon Lightning gebruiken.

Apple-analist Ming-Chi Kuo vertelt in een rapport (via AppleInsider) dat toekomstige iPhone-modellen niet naar USB-C zullen omschakelen. Kuo heeft in het verleden al talrijke rapporten opgesteld die later haast altijd de waarheid bevestigden. Hij staat heel dicht bij enkele interne bronnen die aan het project werken.

“USB-C draagt een lagere specificatie wat betreft waterdichtheid dan Lightning of MagSafe.” Die laatste is de magneetconnectie om sneller draadloos te laten. De functie zit voorlopig enkel op de nieuwste iPhone 12-modellen.

MagSafe als vervanger?

Kuo verwacht dat Apple nooit de iPhone line-up naar USB-C zal omschakelen. Hij ziet MagSafe verder evolueren zodat in de (verre) toekomst een iPhone zonder aansluitingen mogelijk wordt. Dat maakt de toestellen ook automatisch beter waterdicht. Alle andere Apple-toestellen omarmen overigens wel USB-C. Apple was zelfs een notoir voorvechter van de USB-standaard door bij de lancering van de MacBook Pro eind 2016 enkel USB-C-poorten te voorzien. Volgens geruchten corrigeert Apple die beslissing later dit jaar door opnieuw HDMI en een SD-kaartslot te voorzien voor extra flexibiliteit.

Nog een belangrijke reden om iPhones niet over te schakelen naar USB-C is het gemis aan licentierechten. Elk Lightning-accessoire moet gecertificeerd worden door Apple, wat geld in het laadje brengt. Een wissel naar USB-C droogt die inkomstenstroom op. De evolutie naar enkel draadloos laden via MagSafe verloopt opnieuw via licenties, wat het Lightning-licentieverlies compenseert.

Elke iPhone die draadloos laden ondersteunt, maakt gebruik van de universele Qi-laadstandaard. Je hoeft daarom geen MagSafe accessoire te kopen om een iPhone draadloos op te laden. MagSafe kan echter wel door de exacte magneethechting veel sneller en efficiënter draadloos opladen en biedt extra mogelijkheden naar accessoires. Het is vandaag nog veel te vroeg om over een ‘poortloze’ iPhone te spreken, maar MagSafe is een eerste belangrijke stap in die richting.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home