Intel kijkt af van Arm met Alder Lake-chips

De twaalfde generatie van Intelprocessors is gebaseerd op één van de basisprincipes van Arm-chips. Intel toont iets meer details rond de Alder Lake-architectuur, die gebaseerd is op een eerste geslaagd experiment rond de aanpak.

Intel licht een tipje van de sluier over Alder Lake op tijdens de digitale CES-conferentie. Alder Lake is de codenaam voor de toekomstige twaalfde generatie van Intel-chips en volgt zo Rocket Lake en Tiger Lake op. De architectuur belooft een flinke ommezwaai voor het binnenwerk van Intel-processors: de cpu-specialist nam een kijkje bij concurrent Arm en wil nu een belangrijk principe van de ARM-architectuur in de eigen x86-chips verwerken.

BIG.little

Het gaat concreet om de BIG.little-technologie die al jaren standaard is in ARM-gebaseerde chips. BIG.Little houdt in dat een enkele chip eigenlijk twee sets van processorkernen bevat. De eerste (BIG) is gebouwd voor prestaties, de tweede (Little) voor meer zuinig werk. Een 8-core-processor bestaat zo eigenlijk uit twee quadcore-chips waarvan er één erg krachtig is en de andere erg efficiënt. Indien nodig kunnen beide samenwerken, voor ultieme schaalbaarheid.

lees ook

Unieke 5-core Lakefield-chips: hoe Intel ARM wil aanvallen

Intel experimenteerde vorig jaar al met een eigen versie van BIG.Little met de introductie van de Lakefield-processor. Die combineerde vier Atom-chips en een Core-kern in een enkele cpu (of eerder SoC, kort voor System on a Chip).

Alder Lake

Alder Lake bundelt die geleerde lessen in wat Intel een belangrijke stap voorwaarts noemt voor de x86-architectuur. Het resultaat wordt een SoC met prestatie- en efficiëntie-kernen gebouwd voor extreem schaalbare prestaties. Schaalbaarheid is de achileshiel van x86 vergeleken met ARM, dus als Alder Lake werkt zoals geadverteerd is dat een game changer. Voor een oordeel is het afwachten op de chips zelf. ARM als architectuur is immers gebouwd voor efficiëntie, terwijl x86 al lange tijd mee gaat en meer prestatiegericht is. Kan Intel x86 ombouwen tot een platform dat op beide punten sterk is?

Alder Lake verschijnt als het goed is tegen het einde van dit jaar. De chips zullen op een nieuwe versie van 10 nm gebakken worden en komen zowel naar laptops als desktops. Dat impliceert dat Intel eindelijk zijn laptop- en desktopplatformen gelijk wil trekken, en de desktop ook moderne 10 nm-chips krijgt.

Concurrentie

Met het project wil Intel opnieuw een leidersrol naar zich toetrekken voor zowel desktop als mobiel. Het is alle hens aan dek voor Intel, dat van alle kanten belaagd wordt. AMD bouwt vandaag chips op een geavanceerder productieproces via TSMC en concurreert zo met kwalitatieve x86-hardware. Langs de andere kant stapt Apple over op eigen ARM-gebaseerde chips en omarmt ook Microsoft met Windows ARM als alternatief voor x86-laptops. Ook in serverland is Intel niet meer vrijblijvend koning. ARM in servers is in opmars met dank aan onder andere AWS en Graviton.

lees ook

Intel geeft Tiger Lake spierballen en kondigt desktopprocessor aan

Alder Lake is zo een interessante gok. Intel probeert er één van de belangrijkste unieke punten van ARM in cliënt-toestellen mee na te apen. Dat moet niet gewoon lukken, het eindresultaat moet beter zijn dan het origineel. Waarom zou je anders de kopie kiezen? Tot slot toont Alder Lake duidelijk hoe Intel de laatste jaren steken heeft laten vallen. Amper vijf jaar geleden was het nog ondenkbaar dat de processorgigant een beroep zou doen op na-aperij om zich te wapenen tegen concurrenten, vandaag krijgen we het gevoel dat Intel eigenlijk al een beetje te laat is.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home