HP OmniBook herrijst met lancering OmniBook Ultra: Copilot+ met AMD

hp omnibook ultra

HP haalt de OmniBook-reeks uit pensioen met de lancering van de HP OmniBook Ultra. Die nieuwe laptop conformeert aan de Copilot+-definitie van Microsoft, maar heeft een splinternieuwe AMD-processor onder de motorkap in de plaats van een Qualcomm Snapdragon.

HP bijt de spits af en wordt de eerste fabrikant die een laptop lanceert met de AMD Ryzen AI 300-reeks aan boord. Het gaat om de HP OmniBook Ultra: een revival van het OmniBook-merk dat in 2002 op pensioen gestuurd werd. Het toestel verschijnt in september bij ons, met een adviesprijs van 1.599 euro.

De HP OmniBook Ultra voldoet aan de definities van Microsoft voor het Copilot+-label. Dat label verzekert te koper van enkele arbitraire en op dit moment niet al te relevante AI-capaciteiten, maar ook minimumvereisten rond batterijleven en prestaties.

lees ook

Wat Qualcomm kan, doet AMD beter: AMD pakt uit met Zen 5 en Ryzen AI 300

De eerste en enige Copilot+-laptops die vandaag al in de rekken liggen, zijn Surface-toestellen van Microsoft. Die hebben allemaal een Qualcomm Snapdragon X-processor aan boord. De op ARM-gebaseerde chip was kortstondig de enige die aan de Copilot+-vereisten voldeed.

Wel Copilot, geen ARM

De HP OmniBook Ultra is wel een Copilot+-laptop, maar komt niet met Qualcomm aan de binnenkant. In de plaats daarvan kiest HP voor een splinternieuwe processor uit de stal van AMD. Het gaat om een AMD Ryzen AI 300-CPU. Die processorreeks is gebouwd met de nieuwe Zen 5-architectuur van AMD en werd vorige maand op Computex aangekondigd. HP brengt de CPU nu als eerste naar de markt.

De Zen 5-chips brengen heel wat verbeteringen met zich mee, waaronder meer instructies per cyclus vergeleken met Zen 4. Zo worden gebakken op de 4 nm-productieband van TSMC. Net als vorige Ryzen-chips voor de laptop hebben deze chips een NPU aan boord die gespecialiseerd is in AI-workloads. Waar die vorige NPU nog een echt lichtgewicht was, haalt dit exemplaar de kaap van de 50 TOPS (tera operations per second). Dat is net meer dan de 45 TOPS die concurrent Snapdragon voorziet.

Net als de Surface-toestellen zal de HP OmniBook met de NPU AI-zaken kunnen verwezenlijken. Net zoals bij de Surface-toestellen is dat geen reden om naar de winkel te lopen: er zijn nauwelijks functies die de NPU vol benutten, laat staan functies die enkel met een NPU werken. De meeste interessante AI-functionaliteit draait in de cloud.

Beste van AMD

Wanneer je AI even buiten beschouwing laat, is de AI Omnibook wel een boeiende laptop met de nieuwste, krachtigste en efficiëntste chips van AMD aan boord. Je kan de laptop verder uitrusten met maximaal 32 GB RAM. HP voorziet een 14 inch LCD-aanraakscherm met 2.240 x 1.400 pixels, integreert twee USB-C/ThunderBolt 4-poorten en vind gelukkig ook plaats voor een oude USB 3.2 Gen A-aansluiting.

De HP OmniBook Ultra heeft een grotere batterij dan de eerder aangekondigde HP OmniBook X. Die laatste heeft wel een Snapdragon X aan boord, maar zou met een kleinere batterij toch meer autonomie krijgen. We wachten de reviews af, maar puur op basis van die specificaties lijkt het herop dat de ARM-chips toch echt een streepje voor hebben op x86 wat efficiëntie betreft.

Ietwat verrassend zal de HP OmniBook Ultra bij lancering nog geen echte Copilot+-computer zijn. De (beperkte) AI-functionaliteit die daarbij hoort, volgt met een update op een later punt.


Dit artikel verscheen oorspronkelijk op 16 juni 2024. Het kreeg een update met prijs en beschikbaarheid bij ons.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home