HP blijft externe inktcartridges blokkeren in printers

hp printer inkt

Rechstzaken of niet, HP duwt het onpopulaire Dynamic Security-beleid voor zijn printers gewoon door. De woede van klanten neemt het daarvoor graag op de hals.

HP zou een firmware-update hebben uitgerold die het printen met externe inktcartridges volledig blokkeert op bepaalde kantoorprinters. Dat blijkt uit een Reddit-post in een groep met de niet te misverstane titel Asshole Design die ook meer dan 900 reacties kreeg. De gefrustreerde klant klaagt dat hij plots niet meer kon printen met inktcartridges die niet van HP afkomstig zijn; wat volgens een medewerkers van de fabrikant het gevolg was van een recente update.

Het lijkt er dus naar dat HP gewoon doorgaat met Dynamic Security, een beveiligingsbeleid dat het introduceerde voor printers die na 2016 gefabriceerd zijn. Dynamic Security zorgt ervoor dat je enkel kan printen met inktcartridges die een chip hebben. Kan de printer de chip niet lezen, dan krijg je ofwel een waarschuwing te zien, of de printer weigert de opdracht uit te voeren.

Hoewel HP argumenteert dat dit de veiligheid ten goede komt, is de maatregel allerminst populair bij klanten. De fabrikant heeft de technologie zodanig ontwikkeld dat enkel chips op de eigen inktcartridges goedgekeurd worden. Daardoor kunnen cartridges van externe (en goedkopere) merken niet gebruikt worden om te printen. Bovendien kunnen firmware-updates Dynamic Security zonder enige waarschuwing activeren, waardoor je naar de winkel moet hollen om de juiste cartridges te halen.

Rechtszaken in Europa

De verplichting om eigen inktcartridges en de niet altijd even transparante communicatie rond Dynamic Security, heeft HP al menig rechtszaken opgeleverd. In de zomer van 2022 bereikte de fabrikant een schikking met de Europese consumentenorganisatie om klanten te vergoeden voor hun frustraties.

lees ook

Eigenaars van HP-printers kunnen vergoeding claimen voor zaak Dynamic Security

Ook Belgische klanten kunnen via Test Aankoop nog tot 31 maart een vergoeding claimen. De voorwaarden en het formulier vind je terug in dit artikel. Maar de rechtszaken ten spijt, lijkt HP dus wel vast te houden aan Dynamic Security.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home