Google test Chrome voor Windows op ARM

Chromebook Plus

Google wil een deel van de koek nu Microsoft de ARM-versie van Windows 11 een extra boost wil geven in 2024.

Google is gestart met het testen van Chrome voor Windows op ARM. Wie vandaag al zo’n systeem heeft, kan via het Canary-kanaal de internetbrowser in heel vroege bèta proefdraaien. Hiermee is ’s werelds populairste browser nu ook native beschikbaar op de ARM-versie van Windows 11. Voordien moest je via emulatie de internetbrowser draaien, wat een impact heeft op prestaties en batterijduur van je systeem.

Chrome op ARM is nieuw, maar de opensourcemotor Chromium achter de browser is al langer compatibel. Edge, wat standaard wordt meegeleverd met Windows op ARM, draait op Chromium en werkt native. Ook Chrome op Chromebooks draait native op ARM-compatibele machines.

Nu Google ook Windows op ARM in het vizier neemt, voelt de zoekgigant aan dat 2024 een belangrijk jaar kan worden voor deze Windows 11-versie van Microsoft. Traditioneel duurt het een paar maanden voordat er een stabiele versie beschikbaar is na een Canary-build.

Die timing klopt ongeveer met de beschikbaarheid van de nieuwe Qualcomm Snapdragon X Elite-chips voor laptops. Die belooft een welgekomen prestatieboost waarmee het in lijn komt met de 13de generatie Intel-chips, maar dan op de zuinigere ARM-architectuur waarop ook alle Mac-toestellen vandaag draaien.

lees ook

Windows op ARM getest: Microsoft brengt een onafgewerkte ervaring op de markt

De nieuwste, snelle chips van Qualcomm kon nagenoeg alle pc-fabrikanten verleiden om systemen te bouwen. Wordt 2024 dan eindelijk de doorbraak voor Windows op ARM, twaalf jaar na de flop die Windows RT (en Windows 8) was? Met het succes van Apple en zijn M-chips lijken de sterren goed te staan.

Naar verluidt loopt het exclusiviteitscontract met Qualcomm ook af eind 2024. Daarna kan elke ARM-chipfabrikant componenten leveren aan pc-fabrikanten die Windows op ARM-systemen bouwen. 2024 en vooral 2025 wordt erop of eronder voor de ARM-versie van Windows 11.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home