Krachtige nieuwe Qualcomm ARM-chip voor pc verleidt veel merken

Qualcomm Snapdragon X Elite laptop

In totaal hebben negen fabrikanten zich geëngageerd om pc’s te bouwen rond de nieuwe Qualcomm Snapdragon X Elite.

Windows op ARM is een project dat Microsoft al langer in de markt wil zetten, maar het project kreeg weinig tractie. Tot nu toe, want met de nieuwe Qualcomm Snapdragon X Elite en de belofte dat de chip sneller is dan die van Apple of Intel, is er meer interesse.

Voorlopig hebben er al acht pc-fabrikanten zich geëngageerd: Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo, Microsoft (Surface), Samsung en Xiaomi. Er staat ook een negende naam op de lijst, Honor, een telefoonfabrikant die met de nieuwe Qualcomm-chip zijn intrede in de pc-markt wil doen. Of het merk zijn toestel(len) ook naar de Europese markt zal brengen, is niet duidelijk.

Dat er zoveel interesse is in de nieuwe chip is goed nieuws voor Qualcomm en voor Microsoft dat van Windows op ARM een succes wil maken. Drie merken (HP, Lenovo en Microsoft) zijn wel de enige die zich nu al engageren om Snapdragon ARM-chips de komende generaties te ondersteunen. Samsung laat weten dat de eerste laptops pas midden 2025 zullen verschijnen. De rest laat nog niet in zijn kaarten kijken.

Traditioneel worden op CES in Las Vegas begin januari de nieuwste pc-modellen aangekondigd door de meeste merken. De kans is groot dat we daar een glimp zullen opvangen van de allereerste toestellen.

lees ook

Windows op ARM getest: Microsoft brengt een onafgewerkte ervaring op de markt

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home