Apple lanceert nieuwe M3-chips met forse GPU-upgrades

De nieuwe Apple M3-chips bieden maar een magere CPU-boost aan. Het is vooral de GPU die in het oog springt met heel wat nieuwe functies.

Met de introductie van de nieuwe MacBook Pro-modellen en de nieuwe iMac lanceert Apple nieuwe M3-chips die voor het eerst op 3 nanometer worden gebakken. De focus ligt op een flink verbeterde GPU, maar ook de CPU krijgt een kleine verbetering mee. De drie modellen, M3, M3 Pro en M3 Max, zijn vanaf 7 november beschikbaar in opfrissing van de MacBook Pro-toestellen.

De basis Apple M3 heeft acht CPU-kernen, vier prestatiekernen en vier efficiëntiekernen, en is volgens de fabrikant tot 18 procent sneller dan de M2-chip en 35 procent sneller dan de allereerste M1-chip. De 10-core GPU is wel fors sneller, tot 65 procent beter dan de M1.

Apple M3 Pro en M3 Max

De Apple M3 Pro heeft een 12-core CPU met zes prestatiekernen en zes efficiëntiekernen. Daaraan wordt een 18-core GPU gekoppeld die volgens Apple 40 procent sneller is dan de M1 Pro. De CPU zou tot 30 procent sneller zijn dan de M1 Pro. Vergelijken met de M2 Pro doet Apple nergens in zijn presentatie.

De snelste chip van de drie, de Apple M3 Max, heeft een 16-core CPU met twaalf prestatiekernen en vier efficiëntiekernen. De 40-core GPU vormt de grootste upgrade met 80 procent betere prestaties dan de eerste generatie M1 Max. Aangezien de M2 Max vorig jaar een boost van 30 procent liet optekenen in GPU-prestaties, is de sprong voorwaarts nu veel groter met de Apple M3 Max.

De nieuwe Apple M3-chips focussen sterk op de GPU. Zo ondersteunen ze ray tracing en hardware versnelde mesh shading, wat belangrijk is voor spelontwikkelaars. Apple introduceert ook Dynamic Caching waar het enkel de exacte hoeveelheid geheugen alloceert in realtime voor elke taak. Het zou de prestaties van professionele apps (en games) gevoelig kunnen versnellen volgens Apple.

Er zit ook een nieuwe Neural Engine in de M3-chips om machine learning-modellen te versnellen en voor het eerst zit er een AV1-decoder in die efficiënt AV1-content kan afspelen.

De overstap naar 3 nanometer zorgt voor betere prestaties, maar tegelijk ook voor een betere batterijduur. Volgens Apple houdt de nieuwe 16 inch MacBook Pro het 22 uur vol op een batterijlading, het langste ooit op een Mac.

De nieuwe chips zijn vanaf vandaag verkrijgbaar in de MacBook Pro-modellen en de vernieuwde iMac die eindelijk een upgrade krijgt van de intussen antieke M1-chips.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home