Genderkloof in IT-sector gekrompen sinds pandemie 

Het percentage vrouwen in de IT-sector binnen de EU is sinds de pandemie toegenomen. Volgens de laatste cijfers van eind 2023 komt het aandeel vrouwen in IT neer op 25,5 procent, in vergelijking met 23 procent voor de pandemie.

Steeds meer vrouwen vinden hun weg naar de meer technische functies binnen geavanceerde economieën. De genderkloof wordt hierdoor iets meer gedicht, mede door de sterke vraag, het gendergelijkheidsbeleid en een grotere tolerantie voor flexibele werkregelingen. Hoewel mannen nog steeds het grootste aandeel in deze sector uitmaken, zal de vraag naar IT-personeel met de snelle, technologische veranderingen alleen maar toenemen.  

Genderkloof IT-sector

Sinds de pandemie is het aantal vrouwen dat tewerkgesteld is in technische functies binnen de geavanceerde economieën toegenomen. Bepalende factoren zijn de sterke vraag, het gendergelijkheidsbeleid en een grotere tolerantie voor flexibele werkregelingen. Volgens officiële gegevens van Eurostat is het percentage vrouwen, werkzaam in de IT- en aanverwante diensten, in Europa gestegen van 23 procent voor de pandemie tot 25,5 procent in 2023.  

Bepalende factoren

De vraag naar IT-jobs is sinds de pandemie sterk toegenomen, waardoor steeds meer vrouwen hun weg vonden naar de meer technische functies. De nieuwe, flexibele werkregelingen zorgden ervoor dat meer bedrijven vrouwen rekruteerden. Uit een rapport van Meta blijkt dat vrouwen sneller geneigd zijn een remote job aan te nemen op Facebook dan mannen.  

lees ook

Programmeren geen waardevolle skill meer om te leren, ondanks tekort, volgens CEO van Nvidia 

Het aandeel vrouwen in de IT-sector neemt dus toe, maar de mannen bekleden nog steeds het grootste aandeel. Dit zorgt ervoor dat er meer aandacht wordt besteed aan diversiteit bij het rekruteren van personeel. In tijden van snelle, technologische veranderingen met onder andere kunstmatige intelligentie, zal de vraag naar personeel alleen maar kunnen toenemen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home