Dell trekt vers blik ‘AI-pc’s’ open

dell latitude detachable 7350

Dell kondigt nieuwe laptops aan binnen de Latitude-reeks en lanceert ook nieuwe Precision-workstations. De nieuwe modellen zijn uitgerust met een Intel Core Ultra om AI-workloads lokaal te draaien.

Dell trapt vanochtend MWC 2024 officieel op gang met de lancering van nieuwe laptops en workstations. Alle vandaag aangekondigde modellen hebben één ding gemeen: ze zijn voorzien van een Intel Core Ultra-processor met een ingebouwde NPU. Dit stukje hardware neemt AI-gerelateerde workloads op zich en is een vereiste om de hippe marketingterm ‘AI-pc’ op een toestel te mogen plakken. Ook de Copilot-sneltoets mag dan niet ontbreken.

lees ook

Wat is een AI-pc (niet) en moet je er überhaupt van wakker liggen?

“Elk bedrijf dat concurrerend wil blijven, zal AI op de een of andere manier moeten implementeren, en AI-pc’s zullen daarin centraal staan”, zegt Sam Burd, president, Client Solutions Group, Dell Technologies. Tegelijkertijd zegt de fabrikant tijdens de persbriefing dat AI in je pc niet zo nieuw is.

Je hoeft inderdaad geen NPU te hebben op AI-toepassingen zoals ChatGPT te kunnen draaien op je pc, omdat veel AI-diensten via de cloud worden aangeboden. De aanwezigheid van een NPU zorgt er louter voor dat een pc dit ook lokaal en energiezuiniger kan draaien, maar dat is minder revolutionair dan dat de marketingafdeling van Intel je wil doen geloven.

Latitude 7350 Detachable

Het speerpunt van de nieuwe line-up is de Latitude 7350 Detachable. Het laatste woord zegt je dat je de laptop als 2-in-1 kan gebruiken. Kijk je de voorbij de AI-hype, dan heb je ook nog altijd een stevige zakelijke laptop met de nieuwste Intel Core Ultra-processor (Ultra 5 of 7), met Wifi 7-ondersteuning. Het 3K-display meet 13,2 inch en komt los uit het chasis om als tabletscherm te dienen. Dell voorziet twee Thunderbolt 4-poorten, een audiojack, (optionele) vingerafdrukscanner en een 65W USB-C-lader. De fabrikant pronkt ook graag met de 8 MP HDR-webcam.

De Latitude 7350 Detachable zal in het tweede kwartaal verschijnen. De fabrikant heeft de gewoonte prijzen pas te communiceren zodra toestellen effectief te koop zijn, en dat is ook voor alle vandaag aangekondigde toestellen het geval.

De Dell Latitude-reeks wordt verder uitgebreid met de Latitude 7350 en 7450 Ultralight, wat volgens de fabrikant de ‘lichtste 13 inch- en 14 inch commerciële laptops’ zijn. De Latitude 5350, 5450, 5550, 7650 en 9540 vervolledigen het portfolio. Al deze toestellen zullen vanaf 12 maart verschijnen.

AI zit niet alleen in de hardware van de laptops: Dell kondigt ook nieuwe softwaresuites aan die een vleugje artificiële intelligentie aan IT-beheer toevoegen. ProSupport Assist helpt gebruikers om problemen met hun pc op te lossen zonder menselijke tussenkomst en AI kan ook ingezet worden om updates op schema te houden. Dell wil werknemers ook helpen met generatieve AI te leren werken met het Employee Experience Services-platform.

Met precisie

Het blijft niet bij laptops: Dell breidt ook de Precision-reeks van (mobiele) workstations uit. Opnieuw is het al AI wat de klok slaat. De mobiele workstations Precision 5490 (14 inch) en Precision 5690 (16 inch) zijn uitgerust met een Intel Core Ultra (tot Ultra 9) en een Nvidia RTX 5000 voor het zwaardere grafische werk.

Wie nog een klassieke desktopbak verkiest, kan terecht bij de Precision 3680 Tower, voorzien van een Intel Core i9. Er zijn verschillende type aansluitingen, van DisplayPort 1.4 tot HDMI 2.0 en USB 3.2. De Dell Precision 3280 neemt met zijn compacte vormfactor wat minder plek in op je werkopstelling. Je kan de desktopbak zelfs aan de achterzijde van een monitor monteren.

Dell kondigt tenslotte nog vijf professionele headsets aan: drie zonder kabel (WL7024, WL5024, WL3024) en twee met kabel (WH5024, WH3024). Het zal je op dit moment niet meer verbazen dat er AI in de apparaten zit om de geluidsonderdrukking te sturen. Dat zorgt voor dat ruisonderdrukking langs beide zijden weggefilterd worden, zowel in je oorkleppen als in de microfoon. Of dat zo revolutionair is als Dell verkondigt, laten we in het midden. Het topmodel WL7024 zal vanaf april verkrijgbaar zijn en hier kennen we al wel de prijs van: 499,99 dollar.

dell hoofdtelefoons
Dell WL3024, WL5024, WL7024, WH5024, WH3024. Bron: Dell

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home