Microsoft brengt halfslachtige oplossing uit voor kapotte webcam Surface Pro X

Update 31/05: Microsoft heeft een tijdelijke fix uitgerold voor het webcamprobleem. De fix kan wel bepaalde webcamfuncties uitschakelen of de beeldkwaliteit drastisch verminderen, maar je kan op zijn minst het beeld weer aanzetten tijdens een videovergadering. Een meer omsluitende oplossing volgt nog.

Ben jij een van de weinige eigenaars van een Microsoft Surface Pro X? De tablet met een ARM-chip is altijd al voer geweest voor proefkonijnen die Windows 11 op ARM wilden testen. Naast de verschillende beperkingen komt daar sinds deze week een vervelende extra bug bovenop: de webcam doet het niet meer.

Wanneer je de Camera-app opent, verschijnt er een melding dat er iets is misgegaan. Foutcode ‘0xA00F4271<MediaCaptureFailedEvent> (0x80004005)’ schept weinig duidelijkheid. De camera-drivers verwijderen en opnieuw installeren helpt niet, de pc herstellen naar fabrieksinstellingen ook niet.

Opvallend genoeg werkt de webcam wel wanneer je de datum niet op automatisch zet maar manueel terugzet naar een punt voor 23 mei 2023. Dat doet vermoeden dat Microsoft een veiligheidscertificaat niet op tijd heeft verlengd en nu is komen te vervallen.

Videobellen is binnen tal van jobs dagelijkse kost geworden, wat het vervelend maakt om zonder video te vallen. Microsoft heeft nog geen patch voorzien om de webcam in de Surface Pro X te herstellen. Wie de webcam nodig heeft, moet terug in de tijd reizen.

Dit probleem valt middenin Microsofts eigen Build ontwikkelaarsconferentie. Daar kondigde de softwaregigant onder andere aan dat Windows 11 een AI-assistent krijgt met de naam Copilot. Ook Windows Terminal krijgt een AI-hulp via GitHub Copilot. Tot slot ondersteunt Windows 11 voortaan standaard RAR-bestanden en wordt RGB-controle gecentraliseerd.

Dit artikel verscheen origineel op 25/05 09u17. Laatst bijgewerkt op 31/05 09u37 met een update over de tijdelijke fix.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home