Chinese smartphonebouwers achtervolgen Apple met satellietcommunicatie

Apple lanceerde als primeur noodcommunicatie via satelliet op zijn recentste iPhone. Chinese smartphonebouwers brengen gelijkaardige functionaliteit nu ook naar hun telefoons.

Xiaomi, Oppo, Vivo, Motorola en Honor zullen smartphones met satellietconnectiviteit lanceren. Dat laat Qualcomm weten. Qualcomm integreerde satelliettechnologie in zijn nieuwste Snapdragon-chip, die het hart van menig nieuwe telefoon zullen worden. De chipdesigner werkt daarvoor samen met Iridium.

De Chinese fabrikanten zijn de eerste die dergelijke connectiviteit naar Android-toestellen brengen. De primeur voor de technologie behoort echter toe aan Apple. Met de nieuwste iPhones laat Apple gebruikers al toe om noodberichten te sturen via satelliet. Emergency SOS heet die functionaliteit. Samsung, dat toch de grootste concurrent van Apple is op de smartphonemarkt, laat de mogelijkheid voor zijn S23-reeks verrassend genoeg achterwege.

Onduidelijke details

Hoe de connectiviteit er precies gaat uitzien voor Android, is onduidelijk. Noodberichten behoren al zeker tot de mogelijkheden, al lijkt het er op dat klanten ook gewone berichten naar vrienden en familie zullen kunnen sturen. Welk toestel je daarvoor nodig hebt, weten we nog niet. Ook de commerciële formule erachter is onduidelijk. Het is wel erg waarschijnlijk dat je al dan niet via een partner een soort van abonnement bij Iridium nodig hebt voor het gros van de functies.

Het lijkt er in ieder geval op dat communicatie via satelliet mainstream zal worden. MediaTek, dat de grootste concurrent is van Qualcomm op het vlak van mobiele chips voor telefoonfabrikanten, stelt op MWC immers zijn eigen oplossing voor.

Enkele kanttekeningen zijn wel belangrijk. Zo is een satellietbericht sturen niet zo eenvoudig als een sms’je verzenden. Het duurt redelijk lang, je hebt een ononderbroken communicatielijn naar de satelliet nodig, en moet je toestel juist richten. Apple voorziet in de iPhone een app die je daarbij helpt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home