Apple’s T2-beveiligingschip blokkeert onofficiële herstellingen

macbook air

De nieuwe Apple T2-beveiligingschip beveiligt niet alleen, maar controleert ook de echtheid van hardware in Apple-systemen. Het zelfstandig vervangen van bepaalde componenten, zoals de printplaat of de Touch ID-sensor, kan de T2-beveiligingssensor activeren en de computer kapot maken. 

Volgens de computerfabrikant is de T2-chip gekoppeld aan Apple’s eigen systeemconfiguratiesoftware, ook wel bekend als Apple Service Toolkit 2 (AST2). Alleen door Apple geautoriseerde reparatiecentra beschikken over deze toolkit.

Beeldschermmontage

Ook zouden technici gebruik moeten maken van AST2 bij iedere reparatie die betrekking heeft op de beeldschermmontage, logic board, topcase of Touch ID-kaart. Dit zou blijken uit interne Apple documenten, maar wordt deels tegengesproken door iFixit. Deze website toont hoe IT-en huishoudapparaten, voertuigen en andere dingen gerepareerd kunnen worden.

iFixit zou er naar eigen zeggen in geslaagd zijn om het beeldscherm en de logic board op een Mac te vervangen met authentieke Apple-onderdelen, zonder te beschikken over een Apple Service Toolkit 2. Iets wat Apple nu zelf ook beaamt, het vervangen van een beeldscherm zou er volgens de fabrikant niet voor zorgen dat de T2-chip op hol slaat.

Grip op Mac-reparaties

Apple kondigde onlangs nog aan dat de Mac Mini en de Macbook Air voorzien zijn van de T2-beveiligingschip. In het geval van kapotte toetsenborden of oververhittingsproblemen, iets wat zich in het verleden bij deze modellen heeft voorgedaan, is het raadzaam de systemen voortaan enkel door een geautoriseerd reparatiecentrum te laten repareren.

Wat de reden is waarom Apple de T2-chip gekoppeld heeft aan de AST2 is niet duidelijk. Wel behoudt de computerfabrikant zo zijn grip op Mac-reparaties en zullen onderdelen altijd authentiek en kwalitatief hoog zijn.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home