Apple verrast met krachtige Mac Studio en nieuwe monitor

Apple Mac Studio

De Mac Mini krijgt er een krachtig broertje bij met de Apple Mac Studio. Tegelijk lanceert de fabrikant ook een nieuwe 27-inch 5K-monitor om de set compleet te maken.

De krachtige Apple M1 Ultra-chip krijgt al direct een thuis in de nieuwe Mac Studio, een krachtigere en hogere versie van de Mac Mini. De extra hoogte is nodig om de nieuwe krachtige chip te koelen. Onderaan wordt koele lucht opgezogen door twee ventilatoren om die daarna achteraan buiten te duwen.

Naast de krachtige chip stelen de talrijke poorten voor- en achteraan de show. Vooraan vind je een SD-kaartslot en twee USB-C-aansluitingen. Achteraan: 4x USB-C (Thunderbolt 4), 2x USB-A, 1x HDMI, 1x jack-aansluiting en een ethernetpoort (10 Gigabit). Opvallend: de configuratie met een M1 Ultra krijgt Thunderbolt 4-compatibele USB-C-poorten vooraan de Mac Studio. Wie een M1 Max configureert, moet het met USB-C-poorten doen die USB 3.2-compatibel zijn.

Apple Mac Studio

Volgens Apple kan je vier monitoren en een tv aansluiten op één Mac Studio dankzij alle aanwezige poorten.

Nog een reden waarom de Apple Mac Studio groter is: een ingebouwde voeding. Je zit niet langer met een voedingsadapter halfweg je kabel die soms groter is dan het toestel zelf. Verder vind je aan boord nog wifi 6 en bluetooth 5.

Apple Mac Studio

Het topmodel met een Apple M1 Max-chip aan boord is volgens de fabrikant 60 procent sneller dan een 28-core Intel Xeon Mac Pro. Nu blijft er enkel de Mac Pro over als laatste toestel binnen de Apple line-up zonder een ARM-chip van de fabrikant. We mogen duidelijk nog wat lekkers verwachten dit najaar aangezien Apple zich twee jaar de tijd gaf om Intel volledig te verbannen.

Apple Mac Studio

Je kan de kleine desktop configureren met maximaal 8 TB SSD-opslag. Je moet vooraf wel duidelijk welke configuratie je wil. Later extra opslag of RAM bijsteken is geen optie, net zoals bij de MacBook Pro-modellen en de Mac Mini vandaag ook al het geval is.

Apple Studio Display

De nieuwe desktop wordt bijgestaan door een betaalbare versie van de Pro Display XDR. De 32-inch schermdiagonaal wordt verkleind naar 27-inch voor de nieuwe Studio Display en de 6K-resolutie maakt plaats voor 5K met 600 nits schermhelderheid. Je kan de monitor net als bij het topmodel configureren met een optionele nano-textuuroptie.

Apple Mac Studio

Opvallend is dat Apple in de Studio Display een A13 Bionic-chip stopt en een 12 megapixelcamera, dezelfde als in de iPhone. Blijkbaar heeft niet iedereen last van het wereldwijde chiptekort? Verder is er plaats voor zes speakers (vier woofers, twee tweeters) en vier USB-C-aansluitingen achteraan. Één ervan is Thunderbolt 4-compatibel en kan 96 watt laadvermogen leveren om een MacBook of MacBook Pro op te laden.

Je kan kiezen tussen een standaardvoet, waarmee je het scherm enkel kan kantelen, of een VESA-beugel. Een monitorvoet die ook in de hoogte verstelbaar is (tot 10,5 cm), kost meer.

Prijs en beschikbaarheid

De Apple Mac Studio is verkrijgbaar vanaf 2.329 euro met een M1 Max-chip aan boord. Wie meer wil, kan een M1 Ultra-chip erin stoppen vanaf 4.629 dollar. De basisversies krijgen 64 GB RAM en 1 TB SSD aan boord. Het absolute topmodel met 8 TB opslag, 128 GB RAM en de snelste Apple M1 Ultra-chip met 64 GPU-kernen kost een hallucinante 9.229 euro. De compacte desktop is vanaf 18 maart beschikbaar.

De Apple Studio Display start vanaf 1.779 euro, de versie met nano-coating vanaf 2.029 euro. Voor die prijs kan je kiezen tussen een standaardvoet of een VESA-adapter. Wie een voet wil die ook in de hoogte verstelbaar is, moet 460 euro opleggen.

Alle bovenstaande prijzen zijn inclusief btw.

lees ook

Apple updatet iPhone SE met 5G en krachtige A15-chip

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home