Apple lanceert zwarte MacBook Pro met 128 GB RAM-optie en nieuw instapmodel

Apple geeft de MacBook Pro een snelheidsboost met de nieuwe M3-chips en voegt voor het eerst een zwarte kleur toe aan de optielijst.

Tijdens het ‘Scary Fast’-event van Apple ging de aankondiging van de nieuwe Apple M3-chips gepaard met een vernieuwing van de MacBook Pro-modellen en een nieuwe iMac. Het design blijft identiek aan de vorige generatie, maar voor het eerst is er een zwarte optie om uit te kiezen. Het aloude ‘space gray’ wordt vervangen door ‘space black’. Volgens Apple zou de nieuwe kleur minder gevoelig zijn voor vingerafdrukken.

De nieuwe modellen zijn nu configureerbaar met een Apple M3 Pro- en M3 Max-chip en voor het eerst kan je tot 128 GB RAM toevoegen aan een MacBook Pro. De nieuwe M3-chips zijn de eerste computerchips die op 3 nanometer worden gebakken.

Apple M3 met sterkere GPU

De belangrijkste prestatiewinsten vind je in de geïntegreerde GPU met nieuwe functies die gamers zullen appreciëren zoals hardware geaccelereerde mesh shading. De prestaties zouden ook gevoelig hoger moeten liggen dankzij ‘Dynamic Caching’, een functie waar de GPU enkel de juiste hoeveelheid lokaal geheugen gebruikt in realtime voor elke taak.

De 3 nanometer procesverkleining gaat ook gepaard met een zuiniger verbruiksprofiel. Volgens Apple kan de 16 inch MacBook Pro tot 22 uur actief blijven.  

Verder verandert er aan de binnenkant en de buitenkant niets vergeleken met de vorige MacBook Pro line-up met M2-chips aan boord. Het enige wat nog een kleine upgrade krijgt, is het miniLED-scherm dat nu een maximale schermhelderheid van 600 nits heeft, 20 procent meer dan vroeger.

Nieuw MacBook Pro instapmodel

Samen met de vernieuwing van de MacBook Pro line-up voegt Apple een nieuw 14 inch basismodel toe met een Apple M3-chip dat het huidige 13 inchmodel vervangt. Die profiteert ook van hetzelfde miniLED-scherm en andere voordelen.

Het basismodel krijgt maar 8 GB RAM en schrapt de touchbar. Helaas stijgt de instapprijs fors. Waar je voordien met het 13 inchmodel al een MacBook Pro kon krijgen vanaf 1.619 euro, is nu de adviesprijs voor het nieuwe 14 inchmodel 2.029 euro met 512 GB opslag. Upgraden naar 1 TB kost je 230 euro meer. Beide zijn vanaf 7 november beschikbaar.

lees ook

Apple lanceert nieuwe M3-chips met forse GPU-upgrades

Prijs en beschikbaarheid

De 14 inch MacBook Pro meet een Apple M3 Pro-chip aan boord start vanaf 2.549 euro. Het grotere 16 inchmodel kan je vanaf 3.049 euro aankopen. De M3 Max-variant start vanaf 4.049 euro in 14 inch en 4.299 euro in 16 inch. Deze prijzen liggen in lijn met wat de vorige M2-modellen kostten.

De M3 Pro-modellen zijn vanaf 7 november beschikbaar, de M3 Max-toestellen volgen een week later. Alle bovenstaande prijzen zijn inclusief btw.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home