AI voor smartphones van Google draait dan toch op alle AI-smartphones van Google

Het Gemini Nano-LLM van Google, dat de fabrikant speciaal ontwikkelde voor smartphones, zou aanvankelijk niet naar de Pixel 8 komen omwille van niet nader genoemde hardwarebeperkingen. Google draait nu toch zijn kar.

Update: Na een storm van kritiek komt Google op zijn passen terug. Gemini Nano zal met een ’toekomstige software-update’ ook naar de Pixel 8 komen. De hardwarebeperkingen bleken dan toch niet zo beperkend te zijn.

Origineel artikel: Google wil heel graag dat je generatieve AI met het bedrijf associeert, en niet alleen met Microsoft en OpenAI. Haast en spoed is zelden goed, bleek al bij zowel de lancering van LLM Bard als opvolger Gemini. Nu maakt het bedrijf er nog verder een soep van door aan te geven dat zijn AI-model speciaal ontwikkeld voor smartphones niet op alle AI-smartphones van Google zelf draait. Gemini Nano werkt wel op de Google Pixel 8 Pro en niet op de Google Pixel 8.

Google spreekt van hardwarebeperkingen, maar treedt niet nader in detail. Misschien is dat niet mogelijk, aangezien de Pixel 8 en de Pixel 8 Pro vrijwel identieke specificaties hebben tot de Google Tensor G3-SoC toe. Het enige verschil is het RAM-geheugen: de Pixel 8 Pro heeft 12 GB en de Pixel 8 slechts 8 GB. Dat lijkt een verklaring, ware het niet dat Samsung hetzelfde model wel kan draaien op zijn Galaxy S24 met 8 GB RAM.

Wispelturige ondersteuning

AI stond centraal bij de lancering van de Pixel 8 en Pixel 8 Pro. Minder dan een half jaar na de lancering, blijkt nu dat Google van plan is slechts één van beide toestellen te ondersteunen met zijn volle AI-ambitie. Verrassend hoeft dat niet te zijn: wat Google ondersteunt en hoe lang, kan geen waarzegger ter wereld voorspellen. Toch is het gebrek aan duidelijkheid hier een beetje spijtig. Nu koos Google er bij de lancering ook al voor om sommige functies enkel voor de Pixel 8 Pro te reserveren. Voor een reden moeten we het vermoedelijk niet verder zoeken van simpele productdifferentiatie.

lees ook

Google Pixel 8 review: klein maar verrassend fijn

Daar staat tegenover dat generatieve AI een geweldige hype is met heel veel spannende nuttige toepassingen, en nog meer minder nuttige implementaties. Wat het nu van Gemini Nano op de smartphone precies is, is niet helemaal duidelijk. Op je toestel kan je bijvoorbeeld opnames (in het Engels) samenvatten, maar dat gaat ook met AI in de cloud. Voor specifieke scenario’s waarin je een light-versie van de intelligentie van Gemini wenst op je toestel, heb je een Pixel 8 Pro nodig, of een Samsung Galaxy S24, maar geen gewone Pixel 8.


Dit artikel verscheen origineel op 11 maart. Een update werd toegevoegd met de recentste informatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home