Adobe lanceert belangrijke updates voor Premiere Pro en After Effects

De Amsterdamse technologiebeurs IBC begint pas op 15 september, maar Adobe stelt nu al een aantal belangrijke updates voor op gebied van video en audio.

Er komen belangrijke updates aan bij Adobe. Premiere Pro en After Effects krijgen significante upgrades, met onder andere 3D en AI. De aankondiging komt in de aanloop naar technologiebeurs IBC in Amsterdam, die op 15 september van start gaat.

Adobe Premiere Pro

Lang niet iedereen beschikt over professioneel materiaal om video’s op te nemen of interviews te doen. Het kan ook zijn dat de omstandigheden niet ideaal zijn (achtergrondgeluid, slechte akoestiek). Dat is dan vaak ook ter merken aan het resultaat. Met Enhance Speech wil Adobe daar iets aan doen.

Het is de eerste keer dat AI voorkomt bij deze updates, maar het zal niet de laatste zijn. Met behulp van die technologie kan je met Enhance Speech eenvoudigweg zaken als achtergrondgeluid of ruis wegwerken. Met de schuifknop van de mixer kan je daar eventueel een beetje van behouden als de sfeer dat kan gebruiken.

Een andere functie met AI is Audio Category Tagging. Hiemee determineert het systeem welke clips dialoog bevatten en welke muziek. De tool herkent ook geluidseffecten en sfeergeluid. Wanneer je een audiofragment selecteert, zal het systeem je meteen de juiste tools voorstellen.

Zowel Enhance Speech als Audio Category Tagging zijn terug te vinden in het Essential Sound-paneel. Beide tools werken gewoon op de achtergrond, dus ze storen ander werk niet.

Na feedback van de community krijgt ook Text-Based Editing een upgrade. Die tool gebruik je nu om nodeloze pauzes of tussenvoegsels als ‘euh’ te verwijderen en is terug te vinden in het Transcript-paneel.

Deze geüpdatete versie van Premiere Pro presteert vijf keer sneller dan zijn voorgangers, waardoor bewerken nog vlotter verloopt. In deze optimalisatie vind je ook nieuwe tools terug zoals Effects Manager (helpt je om plug-ins te vinden) en Automatic Project Recovery (geen bewerkingen verliezen bij een probleem).

Tot slot is er ook nog aan het kleurenpalet gedacht. Zo heeft Automatic Tone Mapping drie nieuwe methodes meegekregen en zijn er nieuwe instellingen in het paneel Lumetri Color. Kleuren zouden er bovendien in QuickTime Player moeten uitzien zoals je verwacht, door de nieuwe optie Viewer Gamma aan te passen.

Er zijn ook nog enkele kleinere aanpassing, die volgens Adobe wel op heel wat wenslijstjes van gebruikers stonden:

  • Nieuwe templates voor projecten
  • Op maat gemaakte exportlocaties
  • Een inbrandeffect voor metadata en tijdcodes
  • Hoeveelheidselecties voor markers

Geen indrukwekkende veranderingen, maar volgens het bedrijf wel vaak gevraagd door de community van video-professionals.

lees ook

Adobe voegt generatieve AI toe aan Photoshop Bèta

After Effects

Hier zijn “maar” twee updates te rapen, maar het zijn wel twee in het oog springende, bijna letterlijk.

Adobe zorgt namelijk voor een ware 3D-werkomgeving in After Effects. Gebruikers kunnen nu in één enkele locatie diepte en dimensies toevoegen aan composities, dankzij de native import van 3D-modellen.

Je kan die modellen in een welke scene naar keuze droppen met Image-Based Lighting. Door eender welk beeld als lichtbron te gebruiken, moet het steeds lijken dat objecten op natuurlijke wijze in een scene thuishoren.

Gebruikers beschikken over bewegende 3D-graphics en over de mogelijkheid om 2D en 3D te combineren in een compositie. Effecten die refereren naar een andere laag, die kunnen een 3D-modellaag gebruiken voor gestileerde creaties.

Vandaag de dag zijn er geen updates meer zonder AI (denk recent tevens maar aan Adobe Express of Adobe Illustrator), ook hier niet. Een nieuw AI-model in de tool Roto Brush zorgt ervoor dat moeilijk te isoleren objecten zonder probleem uit hun achtergrond worden geplukt.

Zo kunnen designers, VFX-artiesten en monteurs zich focussen op de meer creatieve aspecten van hun job.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home