Wifi 7 maakt intrede in 2024: vijf keer sneller, maar nog niet meteen in je router

wifi 7

De Wi-Fi Alliance plant om tegen het einde van het eerste kwartaal van 2024 de Wifi 7-standaard te finaliseren. Die beschrijft de technische kant van de nieuwste iteratie van wifi, en brengt vooral een grote snelheidsboost met zich mee.

Voor het einde van het eerste kwartaal van 2024 wil de Wi-Fi Alliance de Wifi 7-standaard finaliseren. Die standaard volgt Wifi 6 en Wifi 6E op, en beschrijft de technische protocollen voor draadloze netwerkcommunicatie. Ongeveer iedere vijf jaar krijgt wifi een update, zodat de technologie actueel blijft. Wifi 6 dateert van 2018, al werd de standaard pas echt gefinaliseerd in 2020.

Sneller

Wifi 7, of 802.11be voor de vrienden, bouwt verder op Wifi 6 (en variant Wifi 6E), en is net als alle andere nieuwe standaarden achterwaarts compatibel. Wifi 7 brengt vooral een snelheidsboost met zich mee. De maximale theoretische doorvoersnelheid van Wifi 6E is vandaag ongeveer 9,6 Gb/s.  Met Wifi 7 wordt dat bijna 40 Gb/s. Daarvoor gebruikt de standaard drie frequentiebanden 2,4 GHz, 5 GHz en de nieuwere 6 GHz-band, die pas sinds de introductie van Wifi 6E in 2020 benut wordt voor wifi.

lees ook

Wifi 6 en Wifi 6E: wat is het en waar is de 802.11 naartoe?

Wifi 7 zal ook drie ultrabrede kanalen kunnen gebruiken. Waar Wifi 6E niet verder ging dan 160 MHz, krijgt Wifi 7 320 MHz. Verder zijn er nog enkele technische verbeteringen zoals 4K QAM, dat de transmissiesnelheid opdrijft.

Beschikbaarheid

Wanneer de standaard wordt gefinaliseerd, kunnen fabrikanten hun designs voor Wifi 7-routers afwerken. De kans is reëel dat er in 2024 links en rechts al een Wifi 7-toestel opduikt, maar in de praktijk zal het een tijdje duren voor de standaard breed beschikbaar is. Ook clients moeten Wifi 7 ondersteunen om van de snelheidsboost gebruik te maken. Reken dus toch op enkele jaren alvorens de snellere wifi ietwat alomtegenwoordig is.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home