Bijna 1 op 4 Windows-computers draait Windows 11

windows 11

Windows 11 blijft sterk groeien en trekt de trends van de afgelopen maanden door. Windows 7 blijft stabiel.

In een nieuw rapport van Statcounter zien we dat het aantal Windows 11-computers sterk is gestegen in 2023. Eind vorig jaar draaiden 16,97 procent van alle Windows-computers nog maar Windows 11. Vandaag is dat 23,01 procent.

Windows 10 doet het opnieuw sterk. Na een dalende trend doorheen 2022 zag het besturingssysteem een sterke klim opwaarts begin 2023 met het definitieve einde van de uitgebreide (betalende) ondersteuningsperiode van Windows 7. Op één maand tijd steeg het marktaandeel van Windows 10 naar 73,31 procent, een klim van bijna vijf procentpunt. Diezelfde periode kreeg Windows 7 een flinke knauw van vier procentpunt naar 5,34 procent.

Wereldwijde cijfers – Statcounter

De huidige trend toont nu aan dat Windows 7 stabiel blijft op dat percentage. Windows 10 daalt dan weer opnieuw, in het voordeel van Windows 11. Met de aankondiging van Microsoft dat Windows 10 vanaf 2025 niet langer wordt ondersteund, lijkt het ons logisch dat Windows 11 de lijn omhoog volhoudt.

Daar tegenover staat dat Microsoft mogelijk aan Windows 12 werkt. Eerder zei de softwaregigant dat Windows 11 de laatste versie zou zijn, maar de druk van de pc-fabrikanten die bij een nieuwe Windows-versie een periode lang meer systemen verkopen, was te groot. Mogelijk zorgt die opnieuw voor versnippering en kan Microsoft opnieuw van nul starten.

Belgische cijfers – Statcounter

Kijken we naar de lokale cijfers in België, dan valt op dat we afgelopen maand massaal de overstap naar Windows 10 hebben gemaakt. Een rare trend vergeleken met het wereldwijde cijfer die we niet echt kunnen verklaren. Afwachten wat volgend kwartaal brengt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home