De VS willen buitenlandse fabrikanten van chips verbieden om nog met Huawei samen te werken. Dat kan aangezien die fabrikanten afhankelijk zijn van Amerikaanse hardware in hun productielijn.
De Amerikaanse overheid onderzoekt of ze de productie van door Huawei ontwikkelde chips in het buitenland aan banden kan leggen. De regering van president Trump heeft het in eerste instantie gemunt op de Taiwanese chipgigant TSMC. De fabrieken van dat bedrijf zijn verantwoordelijk voor de fysieke productie van chips ontwikkeld door heel wat fabrikanten waaronder AMD en Nvidia maar ook HiSilicon, de chipafdeling van Huawei. HiSilicon-chips vind je onder andere in de smartphones van Huawei terug.
Aangepaste wetgeving
Momenteel hebben de VS niets in de pap te brokken wat de samenwerking tussen HiSilicon en TSMC betreft, aangezien het om twee buitenlandse bedrijven gaat. Daar wil Trump volgens Reuters verandering in brengen. Dat kan mits een aanpassing van de ‘Foreign Direct Product Rule’. Die legt restricties op aan bedrijven die gebruik maken van in de VS ontwikkelde technologie in hun productieproces.
TSMC is net als zowat alle andere chipfabrikanten afhankelijk van Amerikaanse hardware in zijn productielijn. Het gaat daarbij om materiaal van onder andere KLA, Lam Research en Applied Materials. Die bedrijven bouwen toestellen die essentieel zijn voor de productie van microchips en werken zo samen met TSMC.
Trump wil nu graag aan banden leggen waar TSMC dat materiaal voor kan gebruiken. Als de voorgestelde nieuwe regelgeving wordt goedgekeurd, zou dat de VS een middel geven om buitenlandse bedrijven onder druk te zetten. De motivatie voor de vendetta tegen Huawei blijft dezelfde niet nader gespecifieerde beschuldiging van spionage, die de VS blijft herhalen maar waarvoor het land nog steeds geen bewijs op tafel legde. Het hele gedoe lijkt dan ook meer op een weinig verbloemde poging Chinese innovatie te beperken en Amerikaanse ontwikkeling op een artificiële manier naar de voorgrond te schuiven.
Negatieve impact
De tactiek komt met enkele kanttekeningen. Eerst en vooral geeft Reuters aan dat het lang niet zeker is dat de regelgeving wordt goedgekeurd. Vervolgens daalde de aandelenkoers van KLA en Lam Research onder impuls van het nieuws, waardoor Trump in eerste instantie eigen bedrijven treft. Tot slot is de vraag hoeveel druk de VS effectief kunnen uitoefenen op een gigant als TSMC.
Amerikaanse bedrijven zijn afhankelijk van de productiecapaciteit van de chipbakker. Een maatregel die TSMC treft, kan zich zo laten voelen door onder andere AMD, Nvidia, Apple en Qualcomm. Een handelsovereenkomst tussen de VS en China kan eveneens in het gedrang komen door de agressieve zet. Tot slot zenden de plannen een duidelijk signaal naar ieder bedrijf wereldwijd dat overweegt om met Amerikaanse partners in zee te gaan: pas op, want de grillen van president Trump kunnen een impact hebben op met wie je wel en niet zaken mag doen.
Lees ook: VS: “Huawei spioneert, we hebben bewijs, maar je mag het niet zien”