China werkt zijn achterstand in chipproductie meer en meer weg, nu een Chinese fabrikant naar verluidt zelf HBM2-geheugen kan produceren.
Amerikaanse handelsbeperkingen maken het moeilijk voor China om aan Westerse microchips te raken, en dat is de bedoeling. De VS willen niet dat de Chinezen op gelijke hoogte komen wat innovaties in AI betreft. De sancties hebben als effect dat China inzet op eigen productie, en daarin boekt het land steeds meer resultaat.
Zo weet Digitimes nu dat de Chinese firma CXMT in staat is om HBM2-geheugen in productie van de lopende band te laten rollen. Dat is een belangrijke stap richting de bouw van eigen performante accelerators, waarvan de invoer momenteel verboden is.
Enkele generaties achter
De tweede versie van High Bandwith Memory werd in 2016 als standaard geïntroduceerd en heeft een bandbreedte van 256 GBps tot 307 GBps per geheugenmodule. Intussen passeerde HBM2E de revue en zitten we aan HBM3, dat 819 GBps ondersteunt. HBM3-geheugen is een stuk sneller maar ook duurder. De prestaties van HBM2 zijn zeker adequaat om ook vandaag nog competitieve componenten te maken.
De fabricage ervan is bovendien complex. Als CXMT in staat is om nu al HBM2 te maken, illustreert dat de snelle vooruitgang van de Chinezen. Het bedrijf zou twee jaar voorliggen op schema. CXMT zou de nodige apparatuur bemachtigd hebben via Amerikaanse en Japanse bedrijven met de nodige licenties.
Toekomstrisico
De evolutie toont aan hoe de Amerikaanse sancties op korte termijn werken, maar op lange termijn ongewenste gevolgen kunnen hebben. Vandaag lopen Chinese chips nog achter op hun Westerse concurrenten, maar ze halen sneller in dan verwacht. Blijven de Chinezen op dit tempo innoveren, dan komt er een moment waarin ze evenwaardige chips produceren en op de internationale markt kunnen concurreren met de gevestigde bedrijven vandaag.